Riskerna fortsatt höga trots ljusglimt

Makrokommentar De preliminära inköpschefsindexen för augusti lyckades överraska positivt. Fortfarande är dock risken överhängande att det blir en svagare global konjunktur innan det vänder.

Den optimistiska tolkningen är att en viss ljusning på konjunkturhimlen kunde konstateras när de preliminära inköpschefsindexen för augusti rullades ut under torsdagen. Visserligen ser det fortsatt mycket tungt ut för industrin men tjänstesektorn fortsätter att uppvisa viss styrka. Frågan är bara hur länge till?

I EMU-området steg industriindexet i augusti till 47,0 från 46,5 i juli. Analytikerna hade i sin tur väntat sig en nedgång till 46,2. Nu ligger visserligen indexet fortfarande en bit under det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång men nu bröts i alla fall den negativa trend som indexet befunnit sig i allt sedan slutet på 2017.

Indexet har visserligen poppat upp även tidigare under den här perioden, men möjligen är chansen nu något större till att förbättringen håller i sig även framöver. Den har i alla fall hållit sig förhållandevis stabil under de senaste månaderna. Men risken är förstås att både en upptrappning av handelskonflikten mellan USA och Kina samt en ökad risk för en hård Brexit tar den sista udden av den europeiska industrikonjunkturen. Det finns ju dessutom fortfarande ett hot om att en oberäknelig Donald Trump gör verklighet av sitt hot om att införa 25-procentiga tullar på amerikansk bilimport från EU.

Dessbättre ser det betydligt ljusare ut på tjänsteområdet. Här steg indexet för EMU-området från 53,2 i juli till 53,4 i augusti. Så ännu syns ingen tydlig spridning av det negativa sentimentet från industrin till tjänstesektorn. Däremot finns förstås den risken kvar. För när industri- och tjänsteföretagen blickar framåt mot den närmaste 12-månadersperioden så ligger förväntningar på den lägsta nivån sedan maj 2013. Då var det eurokrisen som pressade sentimentet.

Det stora industrisänket i EMU-området fortsätter dessutom att vara Tyskland. Visserligen steg industriindexet för augusti till 43,6 jämfört med 43,2 föregående månad, men det är fortfarande en nivå med stor recessionsvarning. Dessbättre låg inköpschefsindexet för tjänstesektorn på stabila 54,4.

Markit Economics som genomför undersökningarna konstaterar samtidigt att tysk ekonomi präglas av en tydlig tudelning och att utfallen för augusti indikerar att tysk tillväxt kan bli negativ även under årets tredje kvarta. Under årets andra kvartal sjönk BNP-tillväxt med 0,1 procent och om även tredje kvartalet visar på minus så kommer Tyskland att befinnas sig i en tekniks recession.  

I Frankrike ser det betydligt bättre ut och här steg industriindexet åter över den viktiga 50-nivån med ett värde på 51,0. Även tjänsteindexet tog sig uppåt och landade på 53,3 jämfört med 52,6 i juli.

Mönster med svag industri men hygglig tjänstesektor går också igen i Japan. Här ligger industriindexet på 49,5 (49,4 i juli) medan tjänsteindexet steg från 51,8 i juli till hyggliga 53,4 i augusti.

Sammantaget är ändå bilden att global ekonomi håller knapp styrfart och att risken är stor att den svaga industrikonjunkturen på sikt kommer att påverka även tjänstesektorn negativt.

Nu väntar marknaden med spänning på de amerikanska siffrorna som publiceras under torsdagseftermiddagen. Väntat är ett industriindex på 50,5 och ett tjänsteindex på 52,8.

Än viktigare för marknadshumöret i stort är ändå det tal som Fed-chefen Jerome Powell ska hålla i Jackson Hole klocka 16.00 på fredag.

Till sist ska också konstateras att den svenska arbetsmarknaden fortsätter att kylas av. Enligt färsk statistik från SCB steg den svenska arbetslösheten överraskande till 7,1 procent i juli. Nu är visserligen sommarmånaderna svårtolkade men nu ser det definitivt ut som att sysselsättningen är på väg att minska.  I juli minskade antalet sysselsatta med 42 000 personer jämfört med motsvarande månad i fjol. 

Det är ytterligare ett hårt slag mot Riksbankens planer på en kommande räntehöjning. En räntesänkning ligger nog närmare till hands även om den knappast är aktuell redan i samband med det penningpolitiska beskedet den 5 september. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -