Här är månadens bästa hedgefonder

Fonder Den senaste månaden har många hedgefonder fått revansch och det gäller i synnerhet CTA-hedgefonderna som hade något av ett mardrömsår i fjol. Men den senaste månaden hittar vi många hedgefondsvinnare när aktiefonder har gått kräftgång. Placera har listat vinnarfonderna den senaste månaden.

Den senaste månaden har temperaturen på världens finansmarknader höjts betydligt, när handelskriget mellan USA och Kina intensifieras. Något som resulterat i klar högre volatilitet, stora rörelse bland aktier och valutor. Och inte minst på räntemarknaden där ett större kapital än någonsin nu förräntas till minusräntor.

Men det är klart att den förändrade marknadsmiljön vi sett de senaste månaderna fått kvantitativt förvaltade hedgefonder oftast kallade CTA-hedgefonder eller Macro-hedgefonder att vakna till liv efter fjolårets riktigt svaga avkastning. Det är helt enkelt en hedgefondsstrategi som haft det riktigt tungt under de två senaste åren.

Kvantitativ kapitalförvaltning är ett vitt begrepp, men det förknippas oftast med trendföljande hedgefonder, så kallade CTA:s, arbetar med hjälp av egenutvecklade datamodeller, där datorn systematiskt sköter placeringarna. 

De använder kvantitativa och matematiska modeller för att analysera och hitta trender och investeringsmönster på de olika tillgångsmarknaderna aktier, räntor, valutor och råvaror. En fond kan ha upp till 40 olika modeller och handla på upp till 150 olika marknadsplatser.

CTA:s följer trender i marknaderna och investerar där trenderna är starkast. Det betyder att fonderna köper när marknaden trendar och stiger och säljer när den vänder ned, och vice versa. De trivs allra bäst när aktiemarknaderna eller andra tillgångsslag faller eller stiger kraftigt under en längre tidsperiod. Det tydliggör fondernas unika egenskaper att tjäna pengar även när marknaderna går ner.

Enligt Nordic Hedge Index som beräknar ett antal nordiska hedgefondsindex, ser vi att CTA Hedgefonderna haft minus avkastning både 2017 och 2018. Men de senaste två månaderna har avkastningen tagit fart, vilket gör att avkastningen sedan årsskiftet är 4,3 procent. Väl i nivå med det breda NHX Composite indexet som är det mest omfattande och innehåller flera olika investeringsstrategier.

Det är inte bara en nordisk trend utan lyfter vi blicken och ser på avkastningen internationellt ligger den på en liknande avkastning mätt i dollar. Enligt statistik från Hedge Fund Research som beräknar flera globalt hedgefondsindex har deras motsvarighet HFRX Macro/CTA Index stigit med 4,5 procent sedan årsskiftet. Här finns även avkastningssiffror för den senaste månaden som indikerat en fortsatt uppgång på 0,7 procent.

Fond 1 mån. % 3 mån. % i år %
European Alliance RPM Evolving CTA ER 11,0 21,8 14,7
Lynx 8,4 10,3 24,5
Amundi Fds Volatil Wld A USD C 8,2 2,2 3,3
Lynx Dynamic 6,8 9,5 23,7
LO Funds Alt Risk Premia USD PA 4,0 0,8 15,0
SEB Asset Sel Opportun C SEK - Lux 3,9 9,2 11,8
HSBC GIF Multi-Asset Style Factors AC 3,6 3,0 -
Invesco Macro Allc Strat A EUR Acc 3,4 −2,5 5,7
Peak Global Macro (A) SEK 3,4 8,9 −0,3
Threadneedle (Lux) American Abs Alp AU 2,8 −1,3 9,9
Källa: Avanza & Morningstar den 19 augusti 2019      Placera
har gjort en djupdykning i Avanzas fondutbud av hedgefonder för att se på avkastningen den senaste månaden. Vinnarlistan innehåller flera olika investeringsstrategier och risknivåer. Det är uppenbart att flera CTA-hedgefonder och Macro-hedgefonder har haft en bra period och placerar sig i toppen på listan.

Klart bäst avkastning har de kvantitativt kapitalförvaltande hedgefonderna European Alliance RPM Evolving CTA ER och LYNX. Vi hittar även SEB Asset Selection C H_SEK, bland CTA-vinnarna den senaste månaden.

European Alliance RPM Evolving CTA ER har stigit hela 11 procent den senaste månaden. Fonden förvaltas av ett 10 tal förvaltar som tillämpar systematiska investeringsstrategier och investerar i aktieindex, obligationer och andra räntekontrakt, valutor, metaller, energi och en mängd andra råvaror. Investeringarna sker i terminskontrakt vilket möjliggör att vinster kan tjänas i såväl stigande som fallande marknader.

Enligt fondbolaget har fonden tjänat pengar den senaste tiden diverse obligationsterminer. Främst på den amerikanska tio-åringen och de franska och tyska motsvarigheterna. Förvaltarna har i huvudsak varit långa obligationsterminer. De har även långa positioner i guld och i VIX och korta positioner i koppar och faktiskt en del aktiemarknader även om de sistnämnda positionerna tenderar att variera en hel del. Allt detta är en typisk recessions-positionering enligt förvaltarna.

Lynx Asset Management som räknas till en av världens främsta aktörer inom kvantitativ kapitalförvaltning har letat sig in på listan med sin fond Lynx som stigit 8,4 procent under månaden. Lynx är en hedgefond som har en kvantitativ investeringsfilosofi och placerar brett i flera tillgångsslag som råvaror, aktier, obligationer och valutor. Och den räknas som en så kallad trendföljande CTA-hedgefond.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att juli var händelserik. Den innehåll en omstart av förhandlingarna mellan USA och Kina om ett nytt handelsavtal. Den första räntesänkningen av Federal Reserve på över ett decennium och valet av Boris Johnson till Storbritanniens premiärminister.

Fonden fick positiva bidrag från räntor, valutor och aktieindex, medan råvaror på gruppnivå oförändrat. Valutor var den mest lönsamma sektorn för fonden, med vinster från långa USD-positioner mot bland annat euron, svenska kronor och turkiska lira. 

Fonden har haft några tunga år under perioden 2015 till 2018 hade fonden fyra år i rad med negativ avkastning. Men under året har avkastningstrenden vänt till ett rejält plus, sedan årsskiftet är fonden upp hela 25 procent. 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp  din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -