Börsen på minus, tungt för Ericsson

Börs Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel med en mindre nedgång, som efter en halvtimme dock hade återhämtats med stöd av starkare tyska makrodata än väntat. Senare på förmiddagen tog pessimismen dock överhand igen.

Bland vinnarna märktes tidigare slagpåsar som SSAB och storbankerna, medan Ericsson tog bottenpositionen.

Vid 10.35-tiden-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,4 procent till nivån 1.537. Aktier för 3,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Den tyska industrins sammanvägda inköpschefsindex steg till 51,4 i augusti jämfört med 50,9 föregående månad, enligt preliminär statistik. Enligt Reuters prognosenkät väntades ett index på 50,5. Hotet om en nedgång av BNP i det tredje kvartalet är dock ännu inte undanröjt, enligt Markit-ekonomen Phil Smith.

För EMU-länderna totalt kom PMI in på 51,8, även det något över förväntningarna.

På råvarumarknaderna backade basmetallerna måttligt, medan Brentoljan var stabil kring drygt 60 dollar per fat.

Banker intog positioner nära toppen av storbolagsindexen i flera länder och Sverige var inget undantag. De fyra storbankerna steg 0,5 till 0,8 procent med Nordea högst upp, slagen bara av ståltillverkaren SSAB, som steg 2 procent.

I motsatt ände av OMXS30 återfanns Ericsson, som tappade 2,6 procent. Klart nedåt var det även för Swedish Match och Electrolux.

Utanför storbolagsindexet tappade Hufvudstaden över 2 procent efter en rekommendationssänkning från Nordea.

Rapportsäsongen tog ny fart på morgonen.

Elekta steg 3,3 procent efter en rapport som visade högre bruttomarginal och orderingång än väntat, trots ett lägre resultat före skatt.

För läkemedelsbolaget Sobi gick det tyngre, ned 4,5 procent. Bolaget har sålt en så kallad "priority review voucher" till Astra Zeneca för motsvarande cirka 915 miljoner kronor.

Raysearch steg rejält för fjärde dagen i följd, nu med 9 procent under fortsatt hög omsättning. Bolaget rapporterade på tisdagen och fick därefter höjd rekommendation av Pareto.

Solenergibolaget Soltech lyfte knappt 6 procent efter en rapport som visade kraftigt höjd omsättning och förbättrat rörelseresultat.

Likaledes rapporterande Sintercast och Garo tappade drygt 3 respektive 2 procent.

Ett större ras stod First North-listade Incoax för, sedan bolaget redovisat ökad nettoförlust och föreslagit en nyemission. Aktien föll 25 procent.

Även industrikoncernen Teqnion fick en rejäl smäll, ned 27 procent, efter ett svagt resultat och sänkt helårsprognos.

"Resultatet når inte förväntningarna. Det tycker jag är skit. Så det fixar vi till nu", skriver vd Johan Steene i rapporten.

På makroagendan kvarstår den europeiska centralbanken ECB:s protokoll från julimötet, som eventuellt kan ge vinkar om kommande penningpolitiska lättnader. Under dagen inleds också Feds symposium i amerikanska Jackson Hole, med deltagande av bland andra Stefan Ingves.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 22 augusti

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -