På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen närmare noll, SSAB stiger

Börsen Stockholmsbörsen rörde sig långsamt uppåt, men höll sig under nollstrecket vid lunchtid på torsdagen.

Starkare tyska makrodata än väntat ledde till ett snabbt besök på plus under morgonen, för att sedan vända ned på minus igen. SSAB, H&M och storbankerna höll emot nedgången medan Ericsson intog bottenposition.

Klockan 12.30 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,1 procent till nivån 1.542. Aktier för 5,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Enligt preliminär statistik steg den tyska industrins sammanvägda inköpschefsindex till 51,4 i augusti jämfört med 50,9 föregående månad. Väntat var ett index på 50,5. Hotet om en nedgång av BNP i det tredje kvartalet är dock ännu inte undanröjt, enligt Markit-ekonomen Phil Smith.

För EMU-länderna totalt kom PMI in på 51,8, även det något över förväntningarna.

Bland storbolagsaktier på plus inom OMXS30-indexet syntes samtliga storbanker med uppgångar runt 0,2 till 1,1 procent, i likhet med flera europeiska länder. Högst upp syntes ståltillverkaren SSAB som steg 3,4 procent och H&M som var upp 1,3 procent.

Tyngre gick det för Ericsson som backade 2,2 procent och därmed intog bottenposition. Swedish Match och Assa Abloy höll Ericsson sällskap bland förlorarna.

Förutom makrodata bjöd morgonen på en mängd rapporter från bolag utanför storbolagsindexet. Elektas inledande uppgången var vid lunchtid utraderad och aktien handlades kring nollstrecket. Rapporten visade en högre bruttomarginal och orderingång än väntat, men ett lägre resultat före skatt.

Läkemedelsbolaget Sobi handlades ned 3,5 procent. Bolaget har sålt en så kallad "priority review voucher" till Astra Zeneca för motsvarande cirka 915 miljoner kronor.

Solenergibolaget Soltechs rapport belönades med en uppgång om 6 procent. Omsättningen var betydligt högre och rörelseresultatet förbättrat.

Sintercast och Garo tappade å andra sidan 6 respektive 3 procent efter sina kvartalsrapporter.

First North-listade Incoax, som redovisade ökad nettoförlust och föreslagit en nyemission, straffades med ett ras på över 31 procent.

Även industrikoncernen Teqnion fick en rejäl smäll, ned 27 procent, efter ett svagt resultat och sänkt helårsprognos.

"Resultatet når inte förväntningarna. Det tycker jag är skit. Så det fixar vi till nu", skriver vd Johan Steene i rapporten.

Hufvudstaden var ned över 2 procent sedan Nordea sänkt sin rekommendation till behåll.

Raysearch fortsatte stiga 8 procent under hög omsättning för fjärde dagen i rad. Bolaget rapporterade på tisdagen och fick därefter höjd rekommendation av Pareto.

Den europeiska centralbanken ECB:s protokoll från julimötet, som eventuellt kan ge vinkar om kommande penningpolitiska lättnader, väntas efter lunch. Under dagen inleds också Feds symposium i amerikanska Jackson Hole, med deltagande av bland andra Stefan Ingves.

Bland råvaror noterades basmetaller på minus, medan oljan handlades upp.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 22 augusti

image 

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -