Aktierna flest tror ska falla

Börs Värdet på de blankade aktierna på Stockholmsbörsen uppgår till 39 miljarder kronor. Det är en ökning med 13 procent sedan årsskiftet, visar statistik från ägartjänsten Holdings.

Trots varningar om sämre konjunktur är Stockholmsbörsens breda index OMXSPI upp 13,5 procent sedan årsskiftet exklusive utdelningar. Det samlade värdet på blankningarna har dock ökat sedan årsskiftet från 34,5 miljarder kronor till 39 miljarder.

Blankning är när man säljer en aktie som man från början inte äger. Ett annat sätt att formulera det är att ”korta”. Meningen är att tjäna pengar på en aktie även om priset sjunker.

Den mest blankade aktien på Stockholmsbörsen är kredithanteringsbolaget Intrum. 10,3 procent av bolagets aktier är kortade fördelat på sju aktörer. Värdet motsvarar 3,16 miljarder kronor.

Intrum har länge legat i topp på listan över blankarnas mest blankade aktier. Intrumaktien är upp 14 procent i år.   

Senaste kvartalsrapporten var något bättre än förväntat. Det justerade rörelseresultatet var 1 561 miljoner kronor för det andra kvartalet när den förväntade nivån låg på 1 512 miljoner kronor.

Bolaget har dessutom lovat att genomföra effektiviseringsåtgärder för att bättra på resultatet.

Under de senaste åren har Intrum framför allt vuxit i Sydeuropa och då framför allt i så kallade säkerställda portföljtillgångar. Det i sin tur gör att bolaget räknar med större säsongsvariation jämfört med tidigare.  Bolaget uppgav i senaste rapporten att det tredje kvartalet kommer att vara säsongsmässigt svagare än andra kvartalet.

Största ägare i Intrum är riskkapitalbolaget Nordic Capital med 43,9 procent av aktierna.

Näst mest blankad är bostadsutvecklaren JM. Knappt 10 procent av bolagets aktier är kortade. Värdet på blankningarna är 1,7 miljarder kronor.

JM-aktien har gått starkt i år och blankarna ligger rejält back på sina investeringar i aktien. I genomsnitt är förlusten drygt 30 procent.

JM-aktien har stigit med inte mindre än 40 procent i år. JM-aktien föll kraftigt förra året till följd av spekulationer om kraftig överproduktion av bostäder och då särskilt Stockholm. Spekulationer som visat sig vara för negativa.

Den genomsnittliga riktkursen bland de fyra analytiker som bevakar aktien är på 223 kronor. JM-aktien handlas idag en bra bit över detta.

Tredje mest blankade aktien är biometribolaget Fingerprint. 9,4 procent av bolagets aktier är blankade. Fingerprint har liksom både Intrum och JM under ganska lång tid varit hårt blankade.

Hittills i år är Fingerprintaktien upp drygt 70 procent. Fingerprintaktien är en av de mest ägda aktierna hos Avanzas kunder. Aktien finns i drygt 30 000 depåer hos banken.

Andra aktier som blankats flitigt är speloperatören Betsson, byggbolaget NCC, mönsterritarbolaget Mycronic, medicinteknikbolaget Elekta, skogsbolaget Billerudkorsnäs, försvarsbolaget Saab och underhållningsbolaget MTG.

 

Aktie % blankat Värde MKR Antal blankare
  Intrum -10,30% 3 161 7
  JM -9,94% 1 685 7
  Fingerprint Cards B -9,41% 510 4
  Betsson B -5,34% 361 6
  NCC B -4,74% 768 6
  Mycronic -4,60% 556 3
  Elekta B -4,43% 2 212 7
  BillerudKorsnäs -4,38% 979 5
  SAAB B -4,30% 1 610 6
  MTG B -3,71% 205 4
       
Källa: Holdings      
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -