Bred börsuppgång, SSAB i täten

Börsen Stockholmsbörsen steg i likhet med de ledande europeiska marknaderna. Majoriteten av bolagen på OMXS30 handlades på plus med SSAB och Kinnevik i tätposition. Catena Medias kvartalsrapport togs däremot inte emot väl och aktien rasade 18 procent.

Vid klockan 12.15 var OMXS30 upp 0,8 procent till nivån 1.532 och aktier för 4,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten steg tyska DAX med 0,9 procent och franska CAC 40-index noterades 0,7 procent upp.

Metall- och oljesektorerna gick starkt i Europahandeln. På Stockholmsbörsen avancerade SSAB A 2,8 procent, och var med det bästa aktie på OMXS30. Samtidigt steg Boliden 1,4 procent. Lundin Petroleum var 3,5 procent upp. Bolaget meddelade på morgonen att det gjort ett mindre oljefynd söder om Edvard Grieg-fältet i Nordsjön.

Bettingkundanskaffningsbolaget Catena Media föll 18 procent och har därmed tappat 57 procent sedan årsskiftet. Bolagets ebitda-resultat landade på 9,4 miljoner euro för det andra kvartalet, att jämföra med analytikernas förhandstips som enligt Bloomberg News låg på 11,3 miljoner.

"Vi tycker att rapporten för det andra kvartalet har ökat risken i aktien då den har ökat farhågorna kring bolagets tillväxtstory. Nu måste USA öka taken för bolaget för att det ska kunna redovisa intäktstillväxt på årsbasis", skrev Pareto i en kommentar.

Bettingbolaget Kindred har bötfällts av den nederländska spelmyndigheten KSA för att ha vänt sig till spelare i landet. Boten på 470.000 euro är enligt Kindreds presschef Alexander Westrell "hanterbar" och han tror inte att det kommer att påverka bolagets chanser att få en licens när den nya spellagen träder i kraft. Aktien backade 5,6 procent och till under 50 kronor.

Bland investmentbolagen steg Kinnevik 1,7 procent. Bolagets enskilt största innehav Zalando har fått en höjd riktkurs av Pareto. I samma sektor steg Ratos knappt 4,8 procent efter att ha tappat hela 16 procent i fredags efter sin rapport. Såväl SEB Equities som Kepler Cheuvreux har höjt rekommendationen för Ratos till behåll från sälj efter rapportraset.

Pareto Securities har även dragit upp sin rekommendation för bränslecellsbolaget Powercell till köp från behåll efter den senaste tidens kursnedgång i aktien. Riktkursen minskas samtidigt till 95 från 100 kronor. Aktien steg 5,6 procent till 82:40 kronor.

Bioteknikbolaget Genovis, som är listat på First North, steg 13,2 procent. Bolaget har fått en order på Smartenzymes från ett globalt biopharma-bolag för användning i tillverkningsprocessen för ett biologiskt läkemedel.

Strålbehandlingsleverantören Elekta, vars delårsrapport väntas på torsdag, steg 1,1 procent till 127:50 kronor. Nordea Markets anser att Elektas tillväxtutsikter är "mycket lovande", och har återupptagit bevakningen med rekommendationen köp samt riktkursen 180 kronor.

Haldex klättrade 11,90 procent. Dagens Industri har utdelat en köprekommendation i måndagens tidning.

Mentice handlades upp 5,8 procent efter en köprekommendation i Börsveckan.

Graf: OMXS30 måndag

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -