Är vi på väg mot en ny björnmarknad?

Börs Börsfallet fortsätter och frågan är om vi går mot en ny björnmarknad. Under de senaste knappa 30 åren har OMX30-index handlats ner till björnmarknadsnivå sex gånger.

Sedan årets topp den 29 april har OMX30-index nu fallit 13 procent. Det är fortfarande en bit kvar till definitionen av en björnmarknad som brukar definieras som en nedgång på 20 procent från den senaste toppen. 

Stockholmsbörsens breda index OMXSPI ligger bättre till och har endast gått ner drygt 8 procent från årets topp till dagens nivåer.

Några saker pekar mot att vi går mot en ny björnmarknad samtidigt är den typen volatilitet normalt när vi befinner oss sent i konjunkturcykeln.

Månaderna augusti och september är också kända för att vara svaga börsmånader främst på grund av lägre likviditet på de stora marknaderna. Sett ur det perspektivet befinner vi oss i ett relativt normalt marknadsläge.

Mycket talar dock för en ytterligare svaghet i marknaden framöver eftersom många problem som marknaden fokuserar på är olösta samtidigt som konjunkturen otvetydigt håller på att kylas av.   

Under nedgången i höstas lyckades OMX30-index med nöd och näppe klara sig undan från att handlas i björnmarknad. Nedgången från den senaste toppen till botten den 27 december blev som mest drygt 18 procent.

De amerikanska börserna däremot handlades ner till björnmarknadsnivå på julafton 2018. Härifrån gick det sedan i det närmaste spikrakt uppåt.

Senaste gången det svenska storbolagsindexet handlades i björnmarknad var från april 2015 fram till juni 2016. Under den perioden var OMX30-Index som mest ner med 27 procent från toppen.

Sedan 1990 har OMX30-index befunnit sig i sex björnmarknader.

Den längsta björnmarknaden inträffade efter IT-kraschen och den efterföljande konjunkturnedgången. Toppen nåddes i mars år 2000 och botten sattes under våren 2003.

Under den perioden föll OMX30-index med 71 procent. Björnmarknaden pågick i totalt hela 135 veckor.

Den näst längsta björnmarknaden för OMX30 var mellan juli 1990 och oktober 1992. Under dessa 119 handelsveckor backade index med 45 procent.

Anledningen till att det kallas björnmarknad är inte helt självklar. Ordet kommer från engelskans bear market. Huvudtesen är att ordet kommer av att björnen när den attackerar slår nedåt.

Motsatsen till en björnmarknad är en tjurmarknad som fått sitt namn av att tjuren till skillnad från björnen vid anfall slår uppåt.

I en björnmarknad blir pessimismen bland investerarna så djupt rotad att det negativa sentimentet föder sig självt. Investerarna förväntar sig fortsatt negativ utveckling och då tenderar de i stället att utnyttja uppstudsar i marknaden för att sälja.

Det återstår fortfarande att se om pessimisterna kommer att lyckats ta över greppet om marknaden den här gången. Mycket tyder dock på det.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -