Inte dags att fyndköpa ännu

Marknadskommentar Börsen fortsätter ner och än är det sannolikt för tidigt att fyndköpa. Mycket talar för att börsen kommer att vara fortsatt volatil framöver.

Under de senaste hundra åren har september varit den klart svagaste börsmånaden på året i USA. Om vi bara blickar tillbaka de tio senaste åren är det istället augusti som är vekast.

Att marknaderna är svaga under just de här månaderna brukar förklaras av att likviditeten är lägre än normalt eftersom många är lediga under den här tiden. Det ökar volatiliteten och risken för nedgångar.

Hittills i augusti är det breda storbolagsindexet S&P500 ner drygt 3 procent.

I år är det dock inte bara semester och lägre volatilitet som sänker börserna.

Den 31 juli sänkte amerikanska centralbanken styrräntan för första gången sedan finanskrisen 2008/2009.

Fram till dess steg börserna tydligt.

Marknaden verkar helt ha haft fokus på denna händelse och glömt alla andra problem som handelskrig och allt sämre konjunkturdata under de senaste månaderna.

Handelskriget fick aldrig någon lösning under G20-mötet i juni och parterna har nu istället expanderat krigszonen.

Merparten av industri- och konjunktursiffrorna som kom i under juni och juli månad var svaga. Svagheten verkar ha ignorerats av marknaden fram tills för ett par veckor sedan.

Ytterligare en sak som talar för högre volatilitet framöver är att den amerikanska kongressen precis höjt skuldtaket, vilket i klartext betyder att de behöver låna upp 150 miljarder dollar. Det kommer att minska likviditeten för andra tillgångsslag.

Utöver detta väntar nya problem under de kommande veckorna som Brexit, amerikanska tullar mot tyska bilar, eventuella svarstullar och oron på finansmarknaden i Hongkong.

EU:s viktigaste ekonomi Tyskland visar nu löpande tydliga svaghetstecken.

I juni var värdet på den tyska exporten 106,1 miljarder euro. Det är en minskning med 8 procent jämfört med samma månad förra året. Särskilt stor var minskningen till länder utanför EU.

Industriproduktionen var också oväntat svag i juni. Siffrorna var de svagaste på nio år. Ryggraden i den tyska ekonomin är maskin- och bilindustrin som drabbas hårt av handelskonflikten mellan USA och Kina.

Vinstvarningarna från tyska industri- och kemiföretag som Continental, BASF och Daimler har forsat in under de senaste veckorna och tyder på en markant inbromsning i världskonjunkturen. 

Det lär med säkerhet komma ytterligare svaga siffror från företagen och ytterligare vinstvarningar.  

I Tyskland diskuteras nu omfattande konjunkturpaket. Europeiska Centralbanken kommer med stor sannolikhet att återigen börja med nya tillgångsköp och amerikanska centralbanken lär fortsatta på den nyligen inslagna vägen med ytterligare räntesänkningar.

Det kommer förr eller senare att vända marknadsutvecklingen, men fram till dess är det inte läge att fyndköpa.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -