Pekka Kääntä: Det är makroveckan

Makro Handelskonflikten mellan USA och Kina sätter sina spår på marknaden men med rekordlåga räntor i utgångläget finns det också gott om aktiva köpare där ute. Inflation och tillväxt i fokus under veckan.

Handelskriget i all sin högst tvivelaktiga ära. Frågan är ändå om inte den verkliga striden på aktiemarknaden just nu står mellan ”ränteoptimisterna” och ”konjunkturpessimisterna”. Där de förra när förhoppningar om kommande penningpolitiska stimulanser och konstaterar att det rekordlåga ränteläget egentligen gör aktier mer attraktiva än någonsin, medan de senare skyr aktier då de knappast kommer att rosa marknaden om/när vi går in i en djupare, global lågkonjunktur.

Det kan i alla fall konstateras att det var svängigt på finansmarknaden under förra veckan och den svenska börsen sjönk med 2,3 procent. I USA var nedgången mer måttlig och landade till slut på 0,5 procent.

Det enda som tycks någorlunda säkert är att räntorna fortsätter nedåt och den svenska tvåårsräntan handlas nu kring -0,63 procent och tioåringen kring -0,25 procent. Så visst har vi rekordlåga räntor.

Den här veckan ser ut att börja bra och stödjer väl lite tesen att ränteoptimismen tar lite överhand så länge vi inte får handelsutspel eller makrosiffror som skakar om marknaden och på måndagen ser det ut att bli lugnt på den fronten. I alla fall än så länge.

Längre fram i veckan lär det i sin tur bli fokus på både inflationssiffror och konjunkturdata.

Tisdagens amerikanska inflationssiffror blir högintressant läsning. Det finns visst hopp om att inflationstakten i USA ska ha gått ner i juli och det skulle öppna upp för en ny sänkning av räntan redan i september.

På onsdag publiceras de svenska inflationssiffrorna för juli och inflationstakten väntas ha dämpats ytterligare. Och även om det i huvudsak beror på beräkningstekniska faktorer så sätter det press på Riksbanken att skjuta fram den planerade räntehöjningen.

Samma dag kommer högintressanta makrosiffror för Kina och Tyskland. I Kina väntas industriproduktion och detaljhandel ha dämpats i juli. Det ska, enligt förhoppningarna, göra kineserna mer förhandlingsbenägna men vi på Placera tvivlar.

I Tyskland väntas dessvärre BNP-tillväxten ha gått in på negativt territorium under årets andra kvartal. Därmed gör landet Storbritannien sällskap i denna, högst tvivelaktiga klubb. Det bådar heller inte särskilt gått fört tillväxten i hela EMU-området. En svag siffra ligger dock i förväntningarna så det krävs nog utfall som överraskar för att det ska skaka om investerarna.

Norges bank lämnar räntebesked men väntas inte följa den allmänna trenden och lätta på penningpolitiken. Tvärtom väntas sig många bedömare att banken håller fast vid att en ny räntehöjning är aktuell under hösten. Vi på Placera tillåter oss att tvivla på den utsagan en aning.

Måndag

Tämligen tomt på makroagendan så på marknaden har man lite tid att reflektera efter en snurrig vecka. På morgonen har Mäklarstatistik kommit med siffror som visar på fortsatt stabila bostadspriser i Sverige med måttliga uppgångar. I juli steg villapriserna med 0,6 procent (1,5 procent i årstakt) medan bostadsrättspriserna steg med 0,5 procent (3,7 procent).

Tisdag

ZEW-index, som mäter förväntningar på den ekonomiska utvecklingen, väntas ha backat i såväl Tyskland som i EMU-området i stort. I marknadens fokus ligger dock de amerikanska inflationssiffrorna för juli. En dämpad inflationstakt skulle onekligen öka pressen på Federal Reserve att sänka räntan ytterligare och skulle därmed kunna ge marknaden en liten glädjeboost.

Onsdag

I Kina väntas både detaljhandel och industriproduktion ha dämpats i juli efter överraskande höga utfall i juni. Lite osäkert hur marknaden reagerar på det eftersom svaga makrodata väntas göra kineserna mer kompromissvilliga i handelsfrågan. Mycket fokus lär också läggas på de tyska BNP-siffrorna för årets andra kvartal då landet väntas göra Storbritannien sällskap och uppvisa negativa tillväxttal. Svensk inflation väntas ha dämpats och sjunka ytterligare en bit under inflationsmålet.

Torsdag

Norges bank lämnar räntebesked. Den här gången lär dock banken vila på hanen men möjligt är att banken faktiskt fortsätter att signalera en ny räntehöjning under hösten. Det amerikanska hushållshumöret är på topp och de lär ha shoppat loss i hygglig takt även i juni. De regionala humörundersökningarna börjar rulla in och visa på lite svagare läge i USA.

Fredag

Handelsbalansen i EMU-området lär fortsätta att uppvisa stabila överskott men risken finns onekligen på nedsidan. I USA har bostadsmarknaden säkerligen tagit förnya fart i juli efter en liten svacka i juni, som i sin tur berodde på annat än den underliggande efterfrågan.   

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -