Räkna med att turbulensen fortsätter

Makrokommentar Även om det lugnat ner sig lite på finansmarknaden under de senaste dagarna är det nog för mycket att hoppas på att de riktigt turbulenta dagarna är bakom oss.

Efter en synnerligen sur start på veckan så har det lugnat ner sig något på finansmarknaderna under de senaste dagarna. Den amerikanska börsen (S&P500) är till och med upp en aning under den här veckan, efter en kraftig uppgång under torsdagen. Volatiliteten har också börjat krypa ner mot de nivåer som vi vant oss vid under stora delar av de senaste åren.

Betyder det här att turbulensen därmed över för den här gången och vi har en något lugnare börsresa framför oss? Svår fråga att svara på, men det är fortfarande mycket som har förändrats på kort tid.

Handelskonflikten och valutan

När det gäller handelskonflikten mellan USA och Kina så väntar vi fortfarande på nya besked. Handelsförhandlingarna ska återupptas under augusti men det är först i september som det kommer att ske fysiska möten på toppnivå. Under gårdagskvällen florerade också rykten, via trovärdiga Bloomberg News. om att den amerikanska regeringen avvaktar med att dela ut licenser till de amerikanska företag som vill fortsätta att handla med den kinesiska teknikjätten Huawei. Möjligtvis som en liten hämnd för att Kina tidigare i veckan stoppat köp av amerikanska jordbruksprodukter.

För att det riktigt ska lugna ner sig krävs nog betydligt mjukare signaler från bägge håll och, i alla fall planer på, ett toppmöte mellan Donald Trump och Xi Jinping. Men även därifrån till ett färdigt handelsavtal är det mycket långt.

Till det positiva hör att den kinesiska centralbanken under de senaste dagarna hållit den kinesiska yuanen stabil vilket, i alla fall kortsiktigt, minskar risken för att handelskriget även utmynnar i ett valutakrig. Dock ska poängteras att president Trump intensifierat sina attacker på den amerikanska centralbanken med krav på både snabbare och större räntesänkningar, inte minst med sikte på att få ner dollarkursen. Men även om Federal Reserve skulle sänka räntan ytterligare är det, under rådande omständigheter, högst osannolikt att dollarn skulle försvagas i någon större utsträckning.

Konjunkturen

När det gäller konjunkturutvecklingen har de nya utspelen givetvis inte hunnit få några realekonomiska effekter. Däremot kom de vid ett olyckligt läge där världsekonomin i stort redan var på väg att svalna av väsentligt. Nu börjar dessutom analytikerna att i allt större utsträckning överge det hopp om en stabilisering av konjunkturen under loppet av andra halvåret som annars varit en vanlig förhoppning.

Mycket fokus är i dagsläget faktiskt inriktat mot handelstunga Tyskland varifrån det kommer allt dystrare konjunktursignaler. Industriproduktion och export sjunker redan och risken finns fortfarande att Donald Trump inför de 25-procentiga importtullar på bilar från EU som han hotat med. Något som skulle riskera att skicka ner Tyskland i en regelrätt recession, enligt bedömare.

Synen på europakonjunkturen blev heller inte särskilt ljusare när det visade sig att brittisk BNP överraskande sjönk med 0,2 procent under årets andra kvartal. Väntat var oförändrad BNP-utveckling. Allt annat lika betyder ändå det här att trycket ökar på den brittiska regeringen att undvika en hård Brexit, som högst sannolikt skulle pressa tillväxten ytterligare. Mot dollarn handlas dessutom det brittiska pundet nu på 1,21 dollar per pund, den lägsta nivån sedan 1985. Om inte annat så betyder detta att britterna kan sluta drömma om ett synnerligen gynnsamt handelsavtal med USA när väl Brexit är genomfört.

Lite hopp väcktes på marknaden när den kinesiska handeln med utlandet överraskade positivt när handelsbalanssiffrorna för juli publicerades tidigare i veckan. Exporten steg med 3,3 procent medan importen sjönk med, måttligare än väntat, 5,8 procent. Smolket i den glädjebägaren var att exporten till USA sjönk med 2,1 procent medan importen från USA sjönk med hela 24 procent, vilket betyder att det kinesiska handelsöverskottet med USA åter växer. Det lär inte falla ut särskilt väl hos den amerikanska ledningen.   

Penningpolitiken och räntorna

När det gäller räntor och penningpolitik så är det nu full fart framåt som gäller. Bara under den här veckan har bland annat Nya Zeeland, Thailand, Indien och Filippinerna, i lite olika omfattning, sänkt sina styrräntor. Fortfarande prissätts dessutom amerikanska räntesänkningar på omkring 0,5 procentenheter innan årsskiftet med en högst trolig räntesänkning redan i samband med tvådagarsmötet den 17 – 18 september.

Innan dess lär dessutom ECB ha presenterat sin lista på möjliga penningpolitiska åtgärder den 12 september.

Riksbanken kommer i sin tur med sitt penningpolitiska besked den 5 september och det skulle inte förvåna om man då presenterar en sänkning av sin räntebana och att den planerade räntehöjning kring årsskiftet därmed skjuts fram. Snarare är det väl så att en räntesänkning egentligen borde ligga närmare till hands men det tar nog emot lite för mycket för riksbanksdirektionen i dagsläget.

I den långa änden av räntekurvan har det egentligen inte hänt så mycket under de senaste dagarna. Den svenska tioårsräntan ligger runt -0,25 procent, den tyska runt -0,56 procent och den amerikanska har nu sjunkit till 1,71 procent. Siffror som indikerar att investerarna fortfarande håller andan inför fortsättningen.  

Vi på Placera tror också att turbulensen på finansmarknaden kan fortsätta under ett tag framöver. Det är ganska mycket som spär på osäkerheten på marknaden just nu. Förhoppningen är väl främst att de penningpolitiska lättnaderna som ligger i pipeline ska kunna gjuta lite mod i investerarkollektivet och/eller att handelsutspelen rör sig åt det mildare hållet.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -