På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Heta Listan bottenfiskar H&M

Heta Listan Höstens första affärsförslag är lite udda för listan som sällan sysslar med riskfyllt bottenfiske. I övrigt tuggar det aktiva affärsförslagen på bra.

Sommarledigheten är över. Heta Listan har legat oförändrad sedan 5 juni och de aktiva affärsförslagen på listan har levererat god avkastning. En sammanfattning av resultaten i halvtid publicerades i slutet på juli.

Listan rymmer sju aktiva affärsförslag. Aktiemarknaden har återhämtat sig snabbt efter nedstället i augusti. Värst drabbade i nedgången har affärsförslagen med koppling till digitala betalningar varit.

Men det är sannolikt ingen fara på taket på lite sikt. Den underliggande trenden är stabil. Och andelen digitala betalningar kommer att öka globalt, vilket gynnar bolag som Paypal, Mastercard och American Express på listan.

Årets bästa affärsförslag är fortfarande ohotat Shopify. Aktien har stigit snart 100 procent över vår triggerkurs och handlas trots marknadsoron och en skyhög värdering nära en ny rekordhögsta nivå. En längre analys på bolaget publicerades under onsdagen.

Veckans nya kandidat är en börsklenod som länge dragits med problem. Här kan det snart vara läge för ett kortsiktigt bottenfiske.

H&M  

Trigger 174,00 kronor Stop loss 165,00

Från toppnoteringen våren 2015 har H&M-aktien mer än halverats i värde. Bottennoteringen blev ett faktum i slutet av 2018 kring 120 kronor. Sedan dess har aktien rört sig i sidled i ett intervall som spänner mellan 120 kronor och 174 kronor.

Högre bottnar och ett flertal försök att bryta upp över 174,00 kronor indikerar att ett, åtminstone tillfälligt, skutt uppåt skulle kunna realiseras. Om motståndet vid 174,00 kronor faktiskt  forceras.

Men vad finns det då för skäl till att aktiemarknaden skulle omvärdera den sedan länge negativa synen på klädjätten?

Den senaste kvartalsrapporten kom tidigt för säsongen, i slutet på juni. Då minskade vinsten per aktie bara med 1,4 procent mot ett år tidigare. I de tidigare åtta kvartalen har vinsten minskat med mellan 11 och 44 procent, enligt Factset.

I tredje kvartalet (rapporten blir offentlig 3 oktober) spår analytikerna ett vinstlyft på 16 procent. I sista kvartalet spås en vinstökning på 4,9 procent, vilket för helåret 2019 skulle summera till ett marginellt bättre resultat per aktie än året innan. Estimatet för 2020 indikerar sedan ett vinstlyft på 7,7 procent.

Försäljningen i motsvarande butiker spås också växa på marginalen under kommande kvartal, en positiv trend som varat sedan första kvartalet i år. Den negativa utvecklingen för bruttomarginalen spås också bromsas i kommande kvartal.

Men på alla sätt är detta ett bottenfiske med hög risk, vilket innebär ett mycket kortare tidsperspektiv än de som gäller för de affärsförslag på Heta Listan i aktier med tydlig uppåtgående trend. Var noga med att ett kursutbrott över 174,00 kronor måste blir verklighet innan affärsförslaget aktiveras.

Köp aktien om den stiger över 174 kronor och sätt stopp vid 165,00 kronor.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -