Så mår världens tillväxtmarknader

Fondkommentar Utvecklingen i år på de mest riskfyllda fondkategorierna som hör hemma på tillväxtmarknaderna spretar i avkastning. Placera tar temperaturen för att se vad som händer på de viktigaste marknaderna.

2019 har bjudit på många överraskningar och nu ser handelskriget mellan USA och Kina att gå in i en ny fas. Trots de många marknadsrisker i form av geopolitiska utspel och centralbanksfokus är huvuddelen av tillväxtmarknadsorienterade fonder på plus i år. Och vi hittar flera fondkategorier med tillväxtmarknadsfokus med toppavkastning.

De fonder som följer ett brett tillväxtmarknadsindex har igenom snitt avkastat 17,4 procent sedan årsskiftet. De största fondvinnarna hittar vi bland Rysslandsfonderna. En fondkategori som avkastat hela 35 procent.

Rysslandsfonder

Här hittar vi årets riktiga avkastningsvärstingar. En fondkategori som drivits på av minskad riskpremie och ökat intresse från utländska investerare. Något som inte minst visat sig i den starka utvecklingen för den ryska rubeln mot den amerikanska dollar. Rubeln är en av få valutor som stärkts mot dollarn sedan årsskiftet. Men den ryska rubeln anses fortfarande billig, vilket gynnar de ryska bolag som har kostnader i just rubel men intäkter i dollar som de ryska oljebolagen.

Lägg till att före årets ingång var ryska aktier historiskt lågt värderade tillsammans med höga direktavkastningar. Och Moskavabörsen är energitung, drygt halva börsvärdet ligger där. Flera ryska energibolag har under året rapporterat stora vinstökningar med hjälp av valutasituationen. En kombination som leder till fortsatt höga direktavkastningar.

Rysslands största energibolag Gazprom har sagt att man på sikt kan öka utdelningen betydligt. Flera av marknadsaktörer tror att det kan vara starten på en ny era av aktieägarvänligare fokus från ryska bolag.

När man pratar Rysslandsfonder går det inte att blunda för sanktioner från Europa och främst USA. Sanktionerna från USA lättade delvis vid årets början. När den amerikanska sanktionslistan uppdaterades var två de två systemviktiga ryska bankerna Sberbank och VTB inte med på listan mot ryska bolag. Dessutom tog USA bort Rusal från listan. Sannolikt en faktor som gjort att flera utländska investerare vågat sig tillbaka till Ryssland och riskpremien sjunkit.

Men i helgen kom en påminnelse till investerarna att sanktioner utgör ett hot och är en ständig risk. Trump-administrationen har infört nya sanktioner mot skuld utgivna av den ryska staten.

Östeuropafonder

Östeuropafonder ger oftast en stor exponering mot Moskvabörsen. Mellan 50 till 60 procent brukar andelen ryska bolag utgöra i en fond. Näst största marknad brukar vara Polen och Turkiet.

Fondkategorin Östeuropafonder har stigit med 30 procent sedan årsskiftet. De ryska innehaven står för en stor del av avkastningen, men det senaste kvartalet har Istanbulbörsen vaknat till liv med en avkastning på närmare 20 procent. Det finns flera anledningar till den höga avkastningen på Istanbulbörsen.

Den viktigaste faktorn stavas nog Fed. Den amerikanska centralbankens räntesänkning kommer som ett brev på posten till det högt skuldsatta landet. Stora delar av statsskulden och företagslånen är i utländsk valuta och främst i amerikanska dollar. En lägre ränta och svagare dollar gynnar landet betydligt. Och det går inte att blunda för att Istanbulbörsen är historiskt lågt värderad.

Utöver det har det kommit överraskande bra makrostatistik som indikerar lägre inflation än marknadens förväntningar. Placera har tidigare skrivit och belyst möjligheten att Turkietfonderna kan ha nått botten.

Kinafonder

Det går inte att runda Kina och Kinafonder när vi talar om tillväxtmarknader. Landet utgör för tillfället knappt en tredjedel av det globala tillväxtmarknadsindexet. Trots fullt handelskrig med USA har fondkategorin Kinafonder lyckats stiga med 20 procent i genomsnitt.

Den del av Kinafonderna som haft den klart högsta avkastningen är de fonder som i huvudsak investerar i kinesiska A-aktier. Det är en smal fondkategori med bara 5 fonder hos Morningstar. Avkastningen är i nivå med Rysslandsfonder på 35 procent.

Under fjolåret var kinesiska aktier mer eller mindre utbombade och billigare än någonsin. Och i början på året passade den globala indexberäknaren MSCI att öka farten på takten med att inkludera kinesiska A-aktier i flera av sina index. Ett beslut som skapade stora svallvågor på den globala finansmarknaden. Det globala investerarkollektivet inser att de måste öka sin exponering mot kinesiska A-aktier. Något som uppskattats skapat runt 20 miljarder i nettoinflöde till kinesiska A-aktier från utländska investerare.

Asienfonder

Asienfonder har i genomsnitt avkastat som en bred tillväxtmarknadsfond. Årets avkastning för fondkategorin Asien ex japan är 17,5 procent. Kina väger tungt och utgör normalt runt en tredjedel av fondernas värde. Näst störst är Sydkoreanska bolag på runt 14 procent. Den sydkoreanska börsen hör till en av årets sämsta börser med en minusavkastning på runt 5 procent.

Indien väger oftast runt 10 procent i asienfonder. Det är en marknad som inte riktigt orkat upp till snittet för tillväxtmarknadsfonder. Avkastningen för Indienfonder är 7 procent. Fondernas relativt svaga avkastning beror till stor del på att den indiska ekonomin visar tydliga tecken på avmattning i tillväxten.  Något som gjort att flera globala investerare letat avkastning på annat håll.

Brasilienfonder

I samband med att Brasiliens nya president Bolsonaro tillträdde vid årsskiftet flockades investerarna till Brasilienfonder. Något som snabbt kom av sig när de utlovade reformerna försenades. Men det senaste kvartalet har investerarna hittat tillbaka, vilket drivit upp avkastningen för fondkategorin Brasilienfonder till 27 procent sedan årsskiftet.

Nu verkar det sannolikt att landets viktiga pensionsreform som antogs av underhuset i mitten på juli kan antas under det tredje kvartalet. Något som sparar mycket pengar för den brasilianska staten och kan leda till lägre upplåningskostnader. Marknaden räknar med kommande räntesänkningar och fortsatt stabil valuta.

Latinamerikafonder

Latinamerikafonder har liknande struktur som Östeuropafonder, där ett land väger klart mest. Fondkategorin har avkastat drygt 21 procent i år. Motorn i årets avkastning är brasilianska aktier som utgör drygt 63 procent av index. Näst största marknad är Mexiko som väger runt 20 procent. Mexico-börsen har backat med knappt 5 procent i år.

 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -