Räkna med en stökig finansvecka

Makroveckan Det nya tullutspelet från amerikanskt håll fick investerare att dra öronen åt sig även om den amerikanska centralbanken sänkte räntan. Eskaleringen av handelskriget lär komma att dominera även denna finansvecka.

Visst sänkte den amerikanska centralbanken räntan för första gången på tio år men det glädjebeskedet sköts snabbt i sank av president Trumps beslut att införa nya tullar på kinesiska varor omfattande cirka 300 miljarder dollar. Den svenska börsen backade med 1,9 procent under veckan som gick medan den amerikanska sjönk med 3,1 procent (S&P500).

Ännu sämre såg det ut i flera tillväxtekonomier och MSCI-index för emerging markets sjönk med 4,2 procent med Kina som främsta sänke.

Den finansiella turbulens som det nya tullutspelet skapat har dessutom bidragit till att pressa ner marknadsräntorna ytterligare. En svensk 10-årsränta ligger nu på rekordlåga -0,18 procent medan den tyska motsvarigheten nu pressats ner till -0,50 procent.

Även amerikanska marknadsräntor har sjunkit kraftigt. Ett skäl till detta är att Federal Reserve gjorde tydligt att en eventuell upptrappning av handelskonflikten skulle kunna påverka bankens framtida räntesättning.

Och slutligen kan det konstateras att den svenska kronan tagit rejält med stryk under turbulensen. Av mer betydande valutor är det väl bara pundet som gått sämre i takt med att risken för en hård Brexit ökat med Boris Johnson vid det brittiska rodret.

Den här veckan lär i stor utsträckning komma att påverkas av efterspelet till det nya handelsutspelet. Inte att förvåna är irritationen på den kinesiska sidan stor och det ifrågasätts om det är möda värt att ha handelsförhandlingar med USA. Räkna därför med att det kan bli en hel del finansiellt stök även under denna vecka.

I övrigt har vi att se fram mot måndagens skörd av inköpschefsindex för tjänstesektorn. Här ska det förhoppningsvis se bättre ut än i industrin, undantaget Sverige.

Konjunkturinstitutet publicerar en uppdaterad prognos på tisdag. Det blir intressant att se hur de tolkar den senaste tidens allt svagare konjunktursignaler. Dessutom bildar den här prognosen underlag för regeringens budgetarbete.

Torsdagens kinesiska handelsbalanssiffror lär också bli högintressant läsningen. Frågan är om marknaden kommer att tolka ett svagt utfall som att sannolikheten för framgångar i handelsförhandlingarna ökar eller om oron över kinesiska tillväxt tar överhand.

 

Måndag

Dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att visa konjunkturkorten. Risken är väl att vi får se ett svenskt index under 50-strecket. I övrigt väntas ganska stabila index en bit över 50-nivån. Det amerikanska indexet är det viktigaste för börshumöret.

 

Tisdag

Konjunkturinstitutet publicerar ny konjunkturprognos. En mindre nedrevidering av tillväxt väntas men det blir nog inga heldystra siffror. Intressant är också vilket reformutrymmen som KI ser framför sig. Högintressanta hårda industridata från Tyskland och Sverige. Ska vi tro indikatorerna så lär det se dystert ut i Tyskland men ett lite bättre läge i Sverige.

 

Onsdag

Relativt tomt på makroagendan. Nya Zeelands centralbank ska dock sänka räntan om vi ska tro på analytikernas prognoser. Och det ska vi kanske göra nu när de flesta av världens centralbanker rör sig i den riktningen.

 

Torsdag

Viktiga kinesiska handelssiffror publiceras under natten mot torsdag. Det ser ju allt dystrare ut för kinesisk handel så svaga utfall kan dämpa riskaptiten rejält. Nya amerikanska tullar är ju dessutom i antågande.

 

Fredag

Japans tillväxt väntas ha dämpats rejält under årets andra kvartal. Nu stärks dessutom yenen kraftigt till följd av den finansiella turbulens som Trumps uttalande skapat. Norsk inflation är på väg nedåt vilket kan sätta viss press på den norska kronan. Någon räntesänkning lär dock inte vara aktuell i  närtid.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -