FED fortsätter lätta på penningpolitiken

Makrokommentar Den amerikanska centralbanken sänkte som väntat räntan men lyckades inte riktigt uppfylla marknadens, och Donald Trumps, högt ställda förväntningar.

Som väntat sänkte den amerikanska centralbanken sin styrränta i samband med onsdagens penningpolitiska besked. Styrräntan, Fed fund target, ligger nu i spannet 2,00 – 2,25 procent, efter en sänkning med 0,25 procentenheter. Det var den första sänkningen sedan december 2008. Dessutom beslutade banken att redan under augusti avsluta sin nedbantning av den massiva obligationsportföljen som annars var tänkt att dröja till oktober.

Väntat var väl kanske också att Federal Reserve inte skulle lyckas uppfylla president Trumps och marknadens högt ställda förväntningar. Något som bidrog till att det blev en del oro på finansmarknaderna. Den amerikanska börsen (S&P500) backade med cirka 1,3 procent, den amerikanska dollarn stärktes och de korta räntorna steg. Däremot sjönk långa amerikanska räntor, vilket tolkats som en viss misstro mot centralbankens räntebesked om ränteutvecklingen framöver.

Dessutom har Donald Trump redan varit ute och Twittrat om sin stora besvikelse på Federal Reserve.

Fed-chefen Jerome Powell betecknade onsdagens sänkning som lite av en säkerhetsåtgärd för att hålla den amerikanska tillväxten vid liv och inte som början på en lång serie av räntesänkningar. Det var väl just det beskedet som gjorde investerarna lite missnöjda som säkert hade hoppats på större utfästelser vad gäller framtida räntesänkningar.

Men även om Powell inte direkt utlovade en ström av räntesänkningar framöver var han ändå tydlig med att denna sänkning troligen skulle komma att följas av flera. Hur räntan utvecklas framöver är till stora delar beroende på den makrodata som kommer att rullas ut.

Powell nämnde svagare industrikonjunktur, handelskonflikten, låga inflationsutfall och en lägre neutral räntenivå som orakser till att agera med räntan redan nu och det är väl ingen vild gissningen att det även är dessa faktorer som kommer att styra över räntesättningen framöver. När det gäller konjunkturen lär dessutom onsdagens räntesänkningen endast få marginell effekt.

marknaden prisar man nu in ytterligare en räntesänkning under 2019, följt av ytterligare två stycken sänkningar under 2020. Inte riktigt lika aggerssiv prissättning som tidigare men fortfarande ett tydligt tecken på att marknaden tror att Federal Reserve kommer att fortsätta leverera.

Vi på Placera tror också att den amerikanska centralbanken kommer att fortsätta att lätta på penningpoltiken. Det sätter givetvis press på andra centralbanker att också agera, vilket i förlängningen gör att Riksbankens räntehöjning ter sig allt mer avlägsen.

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -