En positiv överraskning

Makrokommentar Den svenska industrikonjunkturen fortsätter att hanka sig fram medan det ser betydligt dystrare ut i stora delar av den övriga världen. Risken är att det här även kommer att påverka svensk industri mer påtagligt framöver.

Det svenska inköpschefsindexet för industrin lyckade än en gång överraska positivt när siffrorna för juli publicerades på torsdagsmorgonen. Inköpschefsindexet låg i juli kvar på 52,0, samma nivå som i juni, vilket var en bit över analytikernas förväntningar om ett indextapp till 50,0. Indexet ligger därmed med viss margninal kvar över det 50-streck som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång.

Sverige sticker också ut i ett internationellt sammanhang då industriindexen i stora delar av världen krupit ner en bit under 50-strecket. I exmeplvis industritunga Tyskland ligger inköpschefsindexet för industrin på låga 43,2 i juli, vilket är att beteckna som en mer eller mindre akut recessionsnivå.

Även i övrigt är det mest nedåt även om det samtidigt finns vissa tecken på att industrikonjunkturen i både Kina och Japan är på väg att stabiliseras, om än på en låg aktivitetsnivå.

När det gäller det svenska industriindexet så är det mest positiva att orderingången fortsätter att växa, om än i måttlig takt. Delindexet för orderingången på exportmarknaden ligger stabilt på 51,3 i juli medan det steg från 49,2 till 51,4 på hemmamarknaden. Det ska samtidigt poängteras att just juli är en knepig månad att mäta. Tar vi exmeplvis bort säsongsrensningen från orderingångssiffrorna sjunker de till 48,7 respektive 46,8.

Indexet över företagens bedömning av orderstocken sjönk i juli till 49,2 vilket kan tolkas som att aktivitetsnivån i industrin trots allt är på väg att sakta ner. Industriföretagens produktionsplaner är däremot alltjämnt optimistiska och indexet över planerad produktion det närmaste halvåret ligger på höga 61,1. Så än tycks industriföretagen inte gett upp hoppet om att den svenska och internationella efterfrågan ska återhämta sig under återstoden av 2019.

Noterbart är också att indexet över leverantörernas rå- och insatsvarupriser, med ett värde på 48,7, för andra månaden i rad ligger under 50-strecket. Det tyder på lågt internationellt pristryck och står också i skarp kontrast mot de nivåer runt 70-strecket som noterades under fjolårets sommarmånader.

Sammantaget kan sägas att det svenska inköpschefsindexet för juli givetvis var en postiv överraskning. Däremot tror vi på Placera att det blir svårt att för det svenska industrindexet att fortsätta hanka sig över 50-strecket utan att det sker en mer påtaglig förbättring i den internationella efterfrågebilden. Framför allt är det de svaga industrindexen i stora delar av övriga europa – tillika våra viktigaste exportmarknader - som ter sig lite skrämmande.

Nu väntar marknaden med stor spänning på det amerikanska industriindexet som publiceras klockan 16.00. Väntat är att indexet ska bryta den negativa trend den befunnit sig i under större delen av det senaste året och stiga från 51,7 i juni till 52,0 i juli. Samma nivå som Sverige.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -