Vinnarna bakom framgångsfonderna

Fondkommentar Listan med överavkastande teknikfonder kan göras lång. Det är den absolut bästa fondkategorin de senaste tio åren, såväl som de senaste fem. Placera har tagit fasta på vilka teknikfonder som är de största vinnarna och rett ut hur de investerar.

Sedan finanskrisen hör teknikfonder och teknikaktier till de riktiga vinnarna. Den kända akronymen FAANG har drivit stora delar av utvecklingen. Det teknik- och biotekniktunga Nasdaq 100-index har utklassat det mesta med en uppgång på 460 procent exklusive utdelningar, mätt i amerikanska dollar sedan finanskrisen.

Som jämförelse har en global indexfond stigit drygt 200 procent motsvarande period. Ännu bättre har Stockholmsbörsen varit med en 260 procentig avkastning inklusive utdelningar. Men det är fortfarande långt efter det tekniktunga Nasdaq 100.

Det har varit och är en gyllene period för teknikbolagen. Den starka avkastningen har drivits av investerare som flockats i sektorn på båda sidor Still Havet.

Övervikten av teknikaktier hos många fondförvaltare är tydlig. Det vittnar inte minst Bofa Merrill Lynch månatliga investerarenkät om. Risken när många sedan ska ur samma positioner är ständigt hög.

Tillbaka till FAANG. Bolagen har var och en givit en imponerande avkastning mellan 380 till drygt 5 000 procent sedan finanskrisen.

De två starkast lysande stjärnorna är Amazon (2 290 procent) och Netflix (5 170 procent). Det är dock tydligt att mycket av den extremt höga avkastningen för FAANG-bolagen kom den första fem årsperioden, sedan har tempot varit lite lägre.

Avkastningen de senaste fem åren är fortfarande hög, men inte lika exceptionell som tidigare. Trots den lägre avkastningen för FAANG-bolagen den senaste fem årsperioden hör teknikfonder till vinnarna på fem år. Enligt Morningstar är branschfonder, ny teknik upp hela 180 procent i genomsnitt de senaste fem åren. Fortfarande betydligt mer än snittet för Sverigefonder som landar på 55 procent under motsvarande period.

Så vilka teknikfonder har avkastat bäst ?

Jag har begränsat urvalet till nätmäklaren Avanzas fondutbud inom kategorin teknikfonder. Totalt har fyra fonder lyckats stiga med mer än 200 procent den senaste fem årsperioden.

Tre av fonderna har amerikanska teknikbolag som investeringsbas, vilket är ett vanligt och framgångsrikt recept. Men vi hittar den framgångsrika Swedbank Robur Ny teknik på listan. En fond som har nordiska små- och medelstora innovativa bolag som investeringsfokus.

JPM US Technology A Fund

JPM US Technology A USD investerar i både väletablerade stora teknikbolag och i mindre teknikbolag på den amerikanska marknaden, eller har fokus på den amerikanska marknaden. Hela 95 procent av innehaven är amerikanska bolag.

Totalt har fonden ett 60-tal innehav. Mjukvarubolag utgör den största delen, typ 37 procent. Små- och medelstora bolag väger tillsammans drygt 36 procent av fondens värde, vilket är mer än snittet för liknande fonder.

Till årets största bidragsgivare hör den Ottawa-baserade molnbaserade handelsplattformen Shopify. Aktien är en av fondens tio största innehav och har avkastat hela 130 procent sedan årsskiftet. Hela åtta av fondens tio största innehav har avkastat mer än 40 procent i år.

Fonden har en imponerande avkastning på drygt 250 procent för de senaste fem åren. Och årets avkastning skäms inte för sig som är på hela 50 procent.


Inget FAANG-bolag återfinns bland de tio största innehaven. Men väl världens största teknikbolag Microsoft som är fondens tredje största innehav på 3,3 procent.

Swedbank Robur Ny teknik

Den näst bästa teknikfonden är svenska Swedbank Robur Ny med en totalavkastning på 240 procent.

Fonden investerar i huvudsak i mindre och medelstora, svenska och nordiska bolag. Det har varit branscher som har tydliga framtidsteman inom teknik, läkemedel och medicinteknik.

Värt att notera att fondens framgångsrika förvaltarteam bestående av Carl Armfeldt och Eric Sprinchorn lämnade förvaltningsuppdraget under vintern. Och de driver idag en ny fond. Det går inte blunda för att de ligger bakom större delen av den goda avkastningen.

Största sektor är teknikbolag på 58 procent följt av sjukvårdsbolag med 24 procent. Drygt två tredjedelar av fonden består av småbolag. Medelstora bolag utgör 20 procent.

Vi hittar inget av de stora FAANG-bolagen bland de större innehaven i fonden, men väl den kinesiska internetjätten Tencent som är fondens näst största innehav.

Största plats tar den polska spelutvecklaren CD Projekt med bas i Warszawa som står för 7,6 procent av fondens värde. Bolaget har ett marknadsvärde på 5 miljarder euro, vilket i svenska mått är ett storbolag. Aktien har haft en stark utveckling i år på hela 55 procent.

Årets största bidragsgivare till fondens avkastning är förutom CD Projekt det svenska mjukvarubolaget Fortnox som har dubblat kursen i år.

BGF World Technology A2

BGF World Technology letar teknikbolag globalt. Deras största bet är inom mjukvarubolag. Fondens halvledarinvesteringar väger nästan 13 procent. IT-servicebolag är det näst största segment på 19 procent. Totalt har fonden drygt 100 investeringar, vilket gör den till den vinnarfond som har flest antal aktier i fonden. Två tredjedelar är amerikanska bolag och 15 procent är investerar i stora kinesiska teknikbolag.

Fondens tre största innehav är mjukvarubolag. Största är kinesiska Tencent, aktien väger 4,4 procent. Världens största bolag Microsoft är fondens näst största innehav följt av Googles moderbolag Alphabet.

I fonden hittar vi tre FAANG-bolag bland de tio största innehaven, Apple, Amazon och Alphabet. Fonden består av 60 procent stora bolag och 33 procent är medelstora bolag.

Största bidrag i år till fondens avkastning står San Fransisco baserade molntjänstbolaget Twilio som väger 3,3 procent och avkastat drygt 60 procent i år.

Franklin Technology

Franklin Technology är den enda teknikfonden med huvudkontor i teknikmeckat Silicon Valley. Fonden hör till en av de största teknikfonderna som finns med drygt 28 miljarder kronor under förvaltning. I år har Franklin Technology avkastat hela 44 procent.

Närheten till teknikbolagen i Silicon Valley tar fonden alla möjliga fördelar av. Företagsbesök är vanligt och fonden har ett starkt lokalt nätverk. Förvaltarna investerar långsiktigt. En tredjedel av fonden består av mjukvarubolag. Näst största segment är halvledarbolag.

Tre fjärdedelar av fonden har investerats i storbolag. Där hittar vi bolagsjättar som Microsoft och Amazon på första och andra plats. Även Apple kvalar in bland de tio största innehaven. Kinas största bolag Alibaba är det femte största innehavet.

Bäst avkastning har molntjänstbolaget Servicenow givit. Aktien har i år stigit 60 procent.

Långsiktigheten i förvaltningen är tydligt. Servicenow tog förvaltarna in i fonden i slutet på 2012. Sedan dess har aktien stigit från 30 dollar till 284 dollar.

Fidelity Global Technology

Fidelitys Global Technology har stigit med 203 procent de senaste fem åren. Fonden består övervägande av riktigt stora teknikbolag, vilket inte är så konstigt då fonden hör till fondkategorins bjässar med över 39 miljarder kronor under förvaltning. Värt att notera är att fonden är haft lägst risk av vinnarfonderna med en standardavvikelse på 17,3. Fondens största bet är halvledarbolag följt av mjukvarubolag.

Vi hittar också naturligt flera halvledarbolag bland fondens tio största innehav. Den sydkoreanska teknikjätten Samsung Electronics är en av världens största halvledarproducenter. Aktien är fondens största innehav på 6,5 procent. Det sjätte största innehavet är amerikanska halvledarbolaget Intel och vi hittar även Qualcomm och NXP Semiconductors bland fondens tio största innehav. Totalt har fonden 65 investeringar.

Förutom Samsung är de två FAANG-bolagen Apple och Alphabet fonden största investeringar. Fondens tio största innehav har en ganska jämn utveckling under året och vi hittar ingen raket som har dubblat sig. Bästa bidragsgivare till årets avkastning är Apple och Microsoft.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -