Fondförlorarna på Kindred

Fondkommentar Det finns många förlorare i onsdagens kursslakt i Kindred. Placera har listat de fonder som överviktat speloperatören mest i sina portföljer.

Kindredaktien sjönk  20 procent på Stockholmsbörsen efter att bolaget lämnat en svag rapport för det andra kvartalet. Före dagens nedgång var Kindred värderat till 19 miljarder kronor och vägde 0,3 procent i SIX Return Index som innehåller inkluderar alla noterade aktierna på Stockholmsbörsen.

Placera har tagit fram en lista över de förvaltare som tagit störst bet i aktien – och således är dagens förlorare. Men det finns vinnare också. Principen för en aktiv förvaltare är enkel. Är det en aktie man tror mycket på så köper man in den i fonden med större del än vad aktien utgör i index. Det finns ganska många aktiva fondförvaltare som överviktat Kindredaktien.

Mest överviktad Kindred är Nordea. Fonden Nordea 1 - Nordic Ideas Equity Fund investerar i nordiska börsbolag. Kindredaktien är fondens femte största innehav på 5,3 procent. En annan Nordeafond som gillar Kindred är Nordea 1 - Nordic Equity Fund som överviktat aktien. Kindred utgör 5 procent av fondens värde och är fondens femte största innehav.

Fondbolaget Norron gillar också Kindredaktien. De har överviktat speloperatören i tre fonder. I deras marknadsneutrala hedgefond Norron Alpha RC väger aktien 4,6 procent och är fondens sjätte största investering. Systerfonden Norron Sicav Active som är en aktivt förvaltad Sverigefond har investerat 4,3 procent i Kindred.

Nordens största fondbolag Swedbank Robur har överviktat Kindredaktien i två fonder. I fonden Swedbank Robur Sweden High Dividend, som är en specialfond investerar i ett 20-tal bolag som förväntas lämna en hög direktavkastning, väger Kindred mest. Totalt ligger 4,3 procent av fondens värde i Kindred. Vi hittar även Kindred i Swedbank Robur Småbolagsfond Norden.

Den relativt nystartade Core Ny Teknik,  en aktivt förvaltad fond som investerar i teknik, hälsa och digitala varumärken, har Kindred som den tredje största investering. Aktien väger där 3,8 procent.

Men det finns inte bara förlorare. De fonder som inte investerat i Kindredaktien är relativa vinnare idag. De största vinnarna på dagens kursfall är hedgefonder som har möjligheten att blanka aktien. Det innebär att man lånar aktien, säljer den på börsen för att köpa tillbaka den vid ett senare tillfälle till ett lägre pris och sedan lämna tillbaka den till ägaren.

Rye Bay Capital har tagit det största bettet och blankat runt 2 324 000 aktier vilket betalat sig idag.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 30 juni.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -