På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Reformer bakom fondvinnare

Fondkommentar Totalt sett har en globalfond som följer index avkastat norr om 3 procent. Och skillnaden mellan vinnarfonderna och förlorarna under kvartalet är stor. Placera har listat fondvinnarna och några fonder har avkastat över 20 procent.

Det senaste kvartalet har bjudit både stora nedgångar så väl som överraskande stora uppgångar på fondmarknaden. 

Kvartalet hör tillsammans med fjolårets fjärde kvartal till det mest volatila och svängiga kvartalen på länge. Men det har i vanlig ordning skapat stora möjligheter för vissa fondkategorier att leverera en hög avkastning. 

Placera har listat de 15 bästa fonderna från Avanzas fondutbud. Avkastningen spänner från drygt 12 procent till drygt 25 procent, vilket är riktigt mycket med tanke på att mätperioden bara sträcker sig över tre månader.

Topplistan innehåller hela 14 fonder som har investeringsfokus på olika delar av tillväxtmarknaderna. Fonderna spänner från våra närmaste tillväxtmarknader Ryssland och Turkiet till Brasilien och Latinamerika.

De översta fyra fonderna är alla Brasilien-fonder. Det är en liten fondkategori i Sverige. Morningstar har fem fonder registrerade i fondkategorin Brasilien-fonder. Fondkategorin har de tre senaste månaderna stigit med 19,5 procent. 

Brasilien-fonderna gynnas av mitt val av mätperiod. Fram till mitten på maj så var fondkategorin ingen vinnare. Men sedan mitten på maj har den stigit närmare 20 procent fram tills nu. Det är flera faktorer som gjort att investerarna har hittat tillbaka till Brasiliens börs. 

Den främsta anledningen är det politiska beslutet i underhuset om en ny viktigt pensionsreform som antogs i mitten på juli. 

Beslutet antas gå igenom under det tredje kvartalet och kan spara mycket pengar för staten. Något som kan ledat till att statens upplåning på den internationella arenan blir billigare, eftersom flera banker tror att det leder till högre rating för den brasilianska upplåningen. Marknaden räknar med kommande räntesänkningar och fortsatt stabil valuta, vilket gynnar investerarsentimentet.

Den klart starkast lysande stjärnan i fondkategorin de tre senaste månaderna är Handelsbanken Brasilien-fond som avkastat hela 25 procent. 

Fonden är aktivt förvaltad av Kristoffer Eklund. Fonden är koncentrerad till 45 aktier och investerar i små- och medelstora företag i Brasilien. De använder en tematisk investeringsstrategi som innebär att man investerar i bolag som gynnas av demografi, produktivitet, livsstilar och miljö. I år har det varit en bra strategi.

Till fondens bästa bidragsgivare hör bland annat byggbolaget Even som stigit drygt 40 procent i lokalvaluta det senaste kvartalet.

Totalt fyra Rysslandsfonder är med på listan. De tre senaste månaderna har fondkategorin stigit drygt 11 procent. 

Låga värderingar, höga direktavkastningar och stigande bolagsvinster ligger bakom årets starka uppgång på Moskvabörsen. Lägg till en starkare rubel och ökat intresse från utländska investerare, så har vi ett vinnande koncept.

SEB Rysslandsfond har haft den högsta avkastningen under perioden på 14 procent. Fonden som är aktivt förvaltad har det ryska energibolaget Gazprom som tredje största innehav.

Gazpromaktien har stigit runt 50 procent i år, men den största delen av uppgången kommer från mitten av maj.  Då lämnade Gazprom sin senaste kvartalsrapport som överraskade marknaden med att dubbla vinsten samtidigt som ledning flaggade för att höja utdelningen betydligt, då man inför en ny utdelningspolitik. Något som på sikt kommer att leda till ännu högre direktavkastning. En aktieuppgång som även drivits upp av nytt stort gasfynd.

Att vi hittar några högpresterande Östeuropafonder och Latinamerikafonder på vinnarlistan är inte så överraskande. Båda fondkategorierna innehåller oftast en stor del rysslandsinvesteringar respektive brasilianska aktier, vilket gynnat de fondkategorierna det senaste kvartalet. 

För Östeuropa-fonder brukar det vara runt 60 procent av fondens värde som har rysk anknytning. Latinamerika-fonder har oftast drygt 60 procent av investeringarna på Sao Paolo-börsen.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -