Placeras fondval har levererat

Sommaravstämning Inför augusti släpper vi ingen ny lista över Placeras köpvärda fonder, utan står fast vid juli månads fondval. Men jag passar på att se över utvecklingen den senaste månaden, några av fondvalen har givit överraskande bra avkastning.

Det svänger på sommarens börser, maj var den sämsta på många år. Sen var börsuppgången i juni ovanligt stark. 

Under juli har de amerikanska börserna stigit till nya rekordnoteringar. Den senaste veckan har bolagsrapporterna duggat tätt på båda sidor Atlanten. 

Trots att bolagsrapporterna varit ganska bra har riskviljan och sentimentet blivit lite mörkare. Sommarens börsuppgång har tappat tempo. Ser vi tillbaka på börsutvecklingen den senaste månaden så pendlar de stora aktiemarknaderna runt nollan. 

Av Placeras tio köpvärda fonder, alla med olika risknivå, så är hela nio i positivt territorium. 

Jag passade på att göra ett fondbyte inför sommaren. Swedbank Robur Östeuropa tog plats på listan över köpvärda fonder. Fonden har motsvarat mina högt ställda förväntningar och stigit med drygt 2,5 procent. Det är bättre än huvuddelen av fonderna i kategorin Östeuropafonder och snittavkastningen är en uppgång på 1,5 procent. Den senaste månaden har fondens övervikt mot turkiska och grekiska aktier betalat sig. Fonden har knappt 14 procent investerat på Istanbulbörsen. Avkastningen i svenska kronor har varit hela 10 procent.

Placeras globalfondsval, MS INVF Global Opportunity A har haft den högsta avkastningen under månaden. Fonden investerar i huvudsak i bolag med stark tillväxt och unik affärsmodell. Det har varit en vinnande strategi under flera år. Den senaste månadens största bidag kommer från de amerikanska betalkortsbolagen Visa och Mastercard. Båda bolagen hör till fonden tio största innehav och har stigit 3,5 respektive 4,5 procent den senaste månaden.

Den fond som utklassat kategorisnittet av liknande fonder allra mest är C Worldwide Sweden Small Cap. Fonden har imponerat den senaste månaden med en avkastning på över tre procent samtidigt som fondkategorin Sverige, små-/medelstora bolag backat runt en procent. Kasinoleverantören Evolution Gaming hör till fondens tredje största innehav på drygt 5 procent. Den senaste månaden har Evolution Gaming-aktien stigit hela 25 procent. 

Den största delen av avkastningen kom efter en överraskande stark rapport som innehöll både bättre resultat och höjda marginalprognoser. Något som marknaden uppskattade.

Sensor Sverige Select sticker ut inom blandfondsvalen med en riktig bra avkastning. Fonden har avkastat runt 2 procent, vilket är betydligt mer än kategorisnittet av liknande blandfonder. Även här hittar vi också den senaste månadens aktieraket Evolution Gaming. Det är fondens näst största innehav efter Investor. 

Bland de fonder med lägst risk fortsätter räntefonden IKC Avkastningsfond att imponera. Under månaden har den levererat en lite högre avkastning än kategorisnittet till en lägre risk.

Ett nytt strategidokument publiceras i sin helhet inför september. 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -