Heta Listan: Kanonresultat i halvtid

Heta Listan Tiden går snabbt när man har roligt. Andra skriverier och framförallt ett par härliga veckors semester har kommit emellan mig och Heta Listan. Det har passerat en och en halv månad sedan senaste publiceringen den 5 juni, och listan har i godan ro fått gro under sommaren.

Det kanske inte är helt enkelt för dig att komma ihåg vart vi nu ska ta vid. Därför föreslår jag att du först dammar av den senast publicerade Heta Listan-artikeln från 5 juni. Då var temat husdjur och djurhälsobolaget Zoetis har tagit plats bland Heta Listans aktiva affärsförslag.

Heta Listan som vi lämnade den i början på juni var i ett gott skick. Och framgångarna med affärsförslagen har fortsatt, i samklang med en volatil men ändå stark aktiemarknad.

Tabellen ovan visar den aktuella avkastningen för de aktiva affärsförslagen på listan. Mest anmärkningsvärt är kursstegringen i Shopify-aktien. Det är med råge bästa affärsförslaget på listan.

Eftersom vi passerat halvårsskiftet är det också tid att göra en halvtidsavstämning för resultaten så här långt. Det senaste året har Heta Listan-strategin förändrats en del och resultaten har blivit bättre.

Stängda affärsförslag

Under första halvåret har också tretton stycken affärsförslag avslutats på Heta listan. Och det är hög tid att göra en avstämning av resultaten så här långt för listans trendföljande strategi.

Av tretton avslutade affärsförslag har tre stycken stängts med negativ avkastning större än 0,5 procent. Snittförlusten i de fallen uppgår till låga 1,3 procent. Tre affärsförslag har stängts på break even.

Sju affärsförslag har istället stängts med vinst. Snitt avkastningen på dessa uppgår till 8,9 procent.

Andelen vinstgivande affärsförslag uppgår till 54 procent, vilket är helt i linje med tidigare års relation mellan vinster och förluster. Undantaget mot tidigare är en betydligt lägre snittförlust.

När Heta Listan utvärderats tidigare har det skett på ett lite okonventionellt sätt. Resultaten är svåra att ställa mot något index, både på grund av att affärsförslagen inkluderar aktier från hela världen, samt att listan inte har något portföljtänk. Tidshorisonten för Heta listan-affärerna varierar också från ett par veckor till många månader.

Istället har listan historiskt utvärderats utifrån tesen att 100 000 kronor investerats i respektive affärsförslag. Antaget är också ett kapital stort nog att ta maximalt 10 positioner samtidigt, vilket motsvarar ett kapital på totalt 1 000 000 kronor.

För de stängda affärsförslagen skulle 100 000 kronor investerat i respektive affärsförslag givit en avkastning på 58 000 kronor. Med ett kapital stort nog att ta maximalt 10 positioner samtidigt innebär det en avkastning på 5,8 procent. Ingen hänsyn har tagit till courtagekostnader, eller valutaförändringar.

Öppna affärsförslag

Successivt har Heta Listan-strategi förändrats och detta har givit en enorm skjuts åt resultaten. Det har också inneburit betydligt längre tidshorisont för listans affärsförslag. Och i de fall vi lyckats pricka vinnare också betydligt högre avkastning.

Listan har i skrivande stund sju aktiva affärsförslag, var av sju stycken visar vinst. Snittavkastningen för alla öppna affärsförslag är 26 procent. Och det bäst förslaget har avkastat över 82 procent sedan start.

Om 100 000 kronor investerats i respektive affärsförslag skulle dessa positioner avkastat 181 871 kronor. Med ett tillgängligt kapital stort nog att ta maximalt 10 positioner samtidigt motsvarar det en teoretisk avkastning, per den 24 juli, på 18,2 procent.

Alla affärsförslag, öppna och stängda.

Om alla affärsförslag (öppna och stängda) istället summeras i en ögonblicksbild så har relationen mellan vinst och förlustaffärer alltså förändrats avsevärt till det bättre.

Andelen vinstgivande affärer är 70 procent och andelen förluster (-0,5 procent eller större) 15 procent. Snittavkastningen för vinstgivande affärsförslag är 17,4 procent, och snittförlusten var 1,3 procent.

Givet samma antagande som ovan, om 100 000 kronor allokerat till respektive affärsförslag, och ett kapital stort nog att ta maximalt 10 positioner samtidigt, så skulle förslagen ha givit en avkastning på 240 337 kronor, eller 24 procent, till en lägre risk än den i aktiemarknaden, eftersom hela ”kapitalet” inte varit investerat i sin helhet hela perioden.

Det kan man inte vara annat än nöjd med. I alla fall med tanke på att listan uppdaterats allt mer sällan och justerats maximalt en gång i veckan.

Här är alla affärsförslag, öppna och stängda, som synts på listan under första halvan av 2019.

Lärdomar

Trots goda resultat rymmer strategin en rad misstag. De flesta under halvåret kopplade till för snäva stop lossar i några affärsförslag. Hade större svängningar tillåtits, och i och med det tidshorisonten vidgats, kunde avkastningen i tillexempel guld (trigger 1 250 dollar, stop loss 1 275 dollar) och Mongdb (trigger 96 dollar, stop loss 96 dollar) varit mycket större. 

Att vara efterklok för sakens skull tjänar inte mycket till , men genom att uppmärksamma misstag som dessa har avkastningen blivit bättre i senare affärsförslag.

Resultaten måste också ställas i relation till börsklimatet, som under 2019 var minst sagt gynsamt för den här typen av momentum-strategier. 

Avslutningsvis, väl sammanfattat i Kenny Rogers låt The Gambler. 

You've got to know when to hold 'em
Know when to fold 'em
Know when to walk away
And know when to run
You never count your money
When you're sittin' at the table
There'll be time enough for countin'
When the dealin's done

Att räkna vinsterna i de öppna affärsförslagen som bankade redan nu är att gå händelserna i förväg. Efter ett makalöst starkt första halvår på börsen vet ingen vad som väntar runt hörnet. Därför kan resultaten på listan, när året senare ska summeras, vara något helt annat vid en senare tidpunkt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -