Pekka Kääntä: Makroveckan

Makro På måndag presenterar Chicago Feds siffor för den nationella aktivitetsnivån. Och på torsdag kommer räntebesked från Europeiska Centralbanken. I övrigt lär det vara mycket mikro, med massor av bolagsrapporter på väg in.

Det var svängigt på världens börser i förra veckan. Den svenska börsen backade med 0,8 procent och den amerikanska med 1,2 procent (S&P500). På rapportsidan har det varit lite svagare än väntat i Sverige medan de amerikanska företagen i de flesta fall lyckats övertrumfa analytikernas prognoser.

Att det varit lite nervöst på världens finansmarknader beror dels på osäkerhet kring den amerikanska centralbankens räntebesked i nästa vecka, dels på stigande geopolitisk osäkerhet bland annat som följd av eskaleringen av Iran-konflikten. Dessutom rapporteras det om slitningar i de nyupptagna handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Underliggande finns också en oro för den globala tillväxten.

Även på räntemarknaden syns tecken på stigande oro parat med förhoppningar om penningpolitiska lättnader. Den svenska tioårsräntan avslutade veckan på 0,02 procent.

I veckan fortsätter företagsrapporterna att strömma in och det lär påverka börssvängningarna. Men den här veckan är konkurrensen från makrohåll osedvanligt stor.

Fortsättningen på Iran-konflikten lär fortsätta att sätta sina spår. Inte minst på oljepriset där Brent-oljan nu handlas kring 63,3 dollar per fat. Baltic Dry index drog dessutom iväg ordentligt under förra veckan.

På politiksidan lär även valet av ny premiärminister i Storbritannien röna stort intresse. De flesta räknar med att Boris Johnson går segrande ur striden till posten som ny ledare för Tories. Det ökar i så fall risken för en hård Brexit, även om Johnson visat sig vara en man som är snar till att ändra åsikt.

På konjunktursidan får vi bland annat en uppdaterad prognos från IMF (tisdag) och de preliminära inköpschefsindexen för juli (onsdag). Nedreviderade tillväxtprognoser och svaga inköpschefsindex skulle kunna sätta finansmarknaden i gungning.

Håll dessutom koll på de amerikanska BNP-siffrorna för årets andra kvartal som publiceras på fredag. Ett svagt utfall ökar visserligen risken för en uppbromsning i USA men ökar dessutom sannolikheten för en mer kraftfull penningpolitisk stimulans från Federal Reserve i nästa vecka.

På det penningpolitiska området får vi också ett färskt räntebesked från ECB på torsdag. Ingen ränteförändring är väntad men ECB-chefen Mario Draghi lär flagga tydligt för att nya penningpolitiska stimulanser är i antågande.

För svenskt vidkommande är torsdagens konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet veckans huvudnummer

Måndag

Tämligen tomt på makroagendan. Möjligen skulle Chicago Feds nationella aktivitetsindex kunna röra marknaden om den överraskar rejält på upp- eller nedsidan.

Tisdag

Internationella valutafonden (IMF) lämnar en uppdatering av sina globala konjunkturprognoser. Möjligen kan IMF tvingas till en ny nedrevidering av tillväxtprognosen men mycket fokus kommer också att läggas på vad de tror om effekterna av handelskriget och om lättnader i penningpolitiken. Dessutom Christine Lagards sista prognos innan hon tar över som ECB-chef.

Onsdag

Mycket fokus lär förstås hamna på Storbritanniens val av premiärminister. De flesta tror på att det blir Boris Johnson men även om det i så fall är väntat så lär det bli en del rörelse i pundet när det väl blir bekräftat. Dessutom får vi viktiga, globala tillväxtsignaler när de preliminära inköpschefsindexen för juli rullas ut. Räkna med viss lättnad om utfallen hamnar på förväntningarna men risken finns på nedsidan med USA i fokus.

Torsdag

Konjunkturinstitutets barometerindikator har befunnit sig i en negativ trend under större delen av 2019. De flesta har hittills tagit nedgången med viss ro men fortsätter nedgången är det kanske dag att bli lite mer orolig. På finansmarknaden ligger förstås fokuset på de räntebesked som ECB levererar under eftermiddagen. Analytikerna tror inte att ECB rör räntan den här gången men tydligt indikerar att man avser att sänka räntan under hösten och möjligen också återstarta programmet med obligationsköp. Det kan i så fall ge riskaptiten en skjuts uppåt.

Fredag

Amerikanska BNP-siffror för årets andra kvartal publiceras. En ganska ordentlig nedgång väntas jämfört med första kvartalet starka utfall. En del beror dock på tillfälliga faktorer så några större marknadsreaktioner borde egentligen inte vara att vänta. Ett svagt utfall ökar dock sannolikheten för att Federal Reserve sänker räntan med hela 0,5 procentenheter i nästa vecka så börsen kan ta ett litet glädjeskutt.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -