Börsen idag: Neutral veckostart väntas

Morgonrapport De amerikanska börserna handlades ned under fredagen. I Asien har veckan börjat med nedgångar. Ledande terminer indikerar en neutral öppning för OMXS30.

New York-indexen föll under veckans sista handelsdag när oron mellan USA och Iran återigen trappades upp. Detta späddes på när Iran beslagtog en brittisk oljetanker tillhörande det svenska rederiet Stena Bulk i Hormuzsundet. Industritunga Dow Jones var ned 0,2 procent, breda S&P 500 var ned 0,6 procent och teknikfokuserade Nasdaq Composite föll mest med en nedgång på 0,7 procent.



Oljepriserna gynnades av den ökade spänningen och att en oljetanker beslagtogs då investerare befruktar en ökad störning av tillförseln genom området. Brent noterades ned 0,5 dollar per fat till ett fatpris på 62,5 dollar per fat, WTI noterades ned 0,3 dollar till ett fatpris på 55,6 dollar per fat.

Bland basmetallerna var utvecklingen spridd under dagen när priserna rörde sig i olike riktningar. På uppsidan var aluminium och koppar. Nickel och zink var oförändrade. Bly var ensam på nedsidan. Guldet rörde sig marginellt neråt med ett prisfall på 1,0 dollar till ett pris på 1425,1 dollar per uns.

Bolagsvis såg flygplanstillverkare Boeing en lättnad under fredagen när bolaget rapporterade att de tar en kostnad på 4,9 miljarder dollar i kommande veckas kvartalsrapport följande den olycksdrabbade flygplansmodellen 737 Max 8. Analytiker förväntade en högre kostnad och aktien var upp 4,5 procent vid stängning. På nedsidan syntes detaljhandelskedjan JC Penney som föll 17 procent efter att CNBC rapporterat att bolaget undersöker möjligheterna för en skuldsanering.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen noterades upp 2 punkter till 2,05 procent.

I Asien har en oro för rapportsäsongen dragit ned de ledande indexen under morgonen. Nikkei 225 är ned 0,3 procent medan Hang Seng och Shanghai Composite är ned 0,8 procent vardera.

På Stockholmsbörsen inleds veckan i lugnt tempo med enbart två rapporterande bolag under dagen. MTG har redan rapporterat och bland annat visat på ett ökat rörelseresultat. Vidare rapporterar Studsvik under dagen (kl. 11.00).

På makrofronten är det en lugn dag och Arbetsförmedlingens veckostatistik (kl. 10. 45) står ensam på agendan.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -