NCC med risk för besvikelser

Aktieanalys En mer försiktig vinstframtagning i projekten tynger NCC:s marginaler. Med förväntningar om en stark lönsamhetsförbättring nästa år ser vi en risk för besvikelser.

Byggbolaget NCC:s halvårsrapport blev en smärre kalldusch för aktieägarna. Ett försiktigt resultatuttag i pågående projekt i Sverige tyngde lönsamheten och rörelseresultatet i det andra kvartalet landade hela 22 procent under förväntan.

Vd Tomas Carlsson förklarar en klar resultatförsämring inom affärsområdet Building Sweden med att NCC numera har en mer försiktig hållning till risk än tidigare. Bolaget har de senaste åren plågats av ständigt återkommande nedskrivningar av projekt. Man har helt enkelt räknat lite för optimistiskt och inte kunnat hålla i kostnaderna på en allmänt överhettad byggmarknad.

Nu vill man till varje pris undvika fler nedskrivningar och väljer därför att redan från början vara väldigt försiktig i vilka vinstmarginaler man räknar med i sina pågående projekt, särskilt i början. Effekten blir dock lite densamma: låg lönsamhet.

Building Sweden rapporterade ett halverat resultat jämfört med i fjol och rörelsemarginalen föll till 2,0 procent från 3,6 procent. I siffrorna ingår även en avsättning för vite och rättegångskostnader på totalt 37 Mkr som NCC ska betala efter att ha förlorat en mångårig process kring ett projekt. Borträknat dessa föll resultatet inom Building Sweden med 23 procent.

Affärsområdet Infrastructure hade större framgångar i rättssalen och deras rörelseresultat fick ett tillskott på 45 Mkr från vunna tvister. Även utan dessa hade resultatet förbättrats något mot i fjol. Nu blev ökningen rejäl trots att man även inom Infrastructure räknar försiktigt på sina projekt i tidig fas.

Områdena Building Nordics och Property Development rapporterade också förbättrade resultat medan området Industrys resultat var nästan helt oförändrat mot i fjol.

Överlag beskriver NCC marknadsläget som fortsatt bra i Norden. Efterfrågan på skolor, sjukhus och äldreboenden drivs av både bra ekonomier och demografiska faktorer. Även efterfrågan på kontorsytor är bra samtidigt som offentliga investeringar driver på infrastrukturmarknaden.

Orderingången var också en ljuspunkt i NCC:s halvårsrapport. Den fortsätter att vara klart högre än nettoomsättningen vilket allt annat lika talar för stigande omsättning framöver. Jämfört med samma kvartal i fjol ökade orderingången med 16 procent och orderstocken vid halvårsskiftet var rekordstor. Den summerade till 63 miljarder kronor vilket är en dryg årsomsättning för NCC.

Building Sweden stack dock även i detta sammanhang ut i negativ bemärkelse. Orderingången för affärsområdet var klart lägre i år än i fjol till följd av färre stora order. Bäst orderflöde hade området Building Nordics tack vare tre stora bostadsprojekt i Danmark.

Tomas Carlsson konstaterar i sitt vd-ord i halvårsrapporten att det pågående förändringsarbetet inom NCC löper på bra och enligt plan. Han flaggar dock för att det kommer att ta tid innan de åtgärder som genomförs ger effekt på resultaten. Huvudprioritet är sänkt risk och förbättrad lönsamhet. Marginalerna prioriteras före tillväxt inom alla delar av bolaget för tillfället.

De analytiker som bevakar NCC räknar enligt databasen Factset med att rörelsemarginalen landar på 2,4 procent innevarande år och sedan ökar till 3,2 procent nästa år. Den starka lönsamhetsförbättringen som väntas 2020 växlar ut i ett väntat vinstlyft på nästan 40 procent.

Snittprognoserna för vinst per aktie de kommande åren har trendat nedåt en tid men har planat ut under 2019 och faktiskt stigit något. Utfallet i det andra kvartalet var dock som sagt klart lägre än väntat och estimaten lär vända nedåt igen de kommande dagarna.

  2018 2019 2020 2021
Omsättning, Mkr 57 344 59 736 61 331 62 841
Rörelsemarg., % -1,0 2,4 3,2 3,3
Vinst/aktie, sek -6,91 9,76 13,54 14,56
Utdelning, sek 4,00 5,60 7,60 8,45
         
Källa: Factset        

För tillfället handlas NCC-aktien till p/e-tal på 16,7 på 2019 års vinstprognos och 12,1 på nästa års.

Direktavkastningen i NCC-aktien väntas uppgå till 3,4 procent respektive 4,7 procent de närmaste åren.

NCC-aktien har gått relativt bra i år och står trots en negativ kursreaktion på halvårsrapporten fortfarande på plus cirka 18 procent sedan årsskiftet.

Förväntningarna på framför allt nästa år är relativt högt ställda. Halvårsrapporten understryker dock att det är svårt att göra prognoser för ett bolag som genomgår den typen av processer som NCC gör. Förändringsarbeten tar ofta längre tid än man tror och det finns en hygglig risk att vinstförbättringen nästa år blir lägre än vad som ligger i förväntningarna för tillfället.

Tomas Carlsson själv underströk att den genomsnittliga längden på NCC:s projekt är cirka två år och att förbättringarna kommer att synas gradvis.

På några års sikt finns det en klar förbättringspotential i NCC. Det är dock uppenbart att det kommer att ta tid att få upp marginalerna. Med en relativt bra kursutveckling i år och en ökad risk för besvikelser de kommande kvartalen tar vi ned vår rekommendation till neutral.

Huvudägare Röster, %
Nordstjernan 47,4
AMF 6,3
Carnegie 3,1
Lannebo 3,0
SHB Fonder 1,9
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -