Aktierna med största insiderköpen

Börs I tio bolag på Stockholmsbörsen har insiders sammanlagt nettoköpt aktier för drygt fem miljarder kronor under det senaste halvåret.

Klädjätten H&M toppar listan. Under de senaste sex månaderna har insiders köpt aktier i bolaget för sammanlagt 3,46 miljarder kronor uppdelat på tolv gånger, enligt Holdings.

Sammantaget är det fyra insynspersoner på H&M som köpt aktier. Överlägset största andelen aktier har handlats av storägaren Stefan Persson med familj.

De senaste insiderköpen i H&M gjordes den 15 juli av Anna Attemark som är Head of New Business på bolaget.

Stefan Persson med familj äger 793 miljoner H&M-aktier till ett sammanlagt värde av 133 miljarder kronor. Andelen motsvarar nästan 48 procent av aktierna i företaget.

H&M-aktien har gått starkt i år med en uppgång på 33 procent och återhämtat lite förlorad glans.

Näst mest nettoköp mätt i pengar har gjorts i fordonskoncernen Volvo. Inte mindre än 70 affärer har registrerats under det senaste halvåret.

Värdet på affärerna uppgår till nära 944 miljoner kronor fördelat på sex köpare. Merparten av köpen har gjorts av bolagets styrelseordföranden Carl-Henric Svanberg. Hans ägande i Volvo uppgår till aktier värda 220 miljoner kronor.

Förutom aktier i Volvo äger Carl-Henrik Svanberg aktier i Absolent Group och Triboron International, enligt Holdings.

Volvos vd Martin Lundstedt har successivt ökat på sitt ägande i aktien under året. Han äger nu 192 000 värda drygt 28 miljoner kronor. Så sent som igår köpte Martin Lundstedt fler aktier i Volvo till kursen 142 kronor per aktie.

Volvoaktien är upp 27 procent i år.

Tredje mest insiderköp har gjorts i verkstadskoncernen Sandvik. Sammantaget har tolv affärer registrerats under senaste sex månaderna. Totalt rör det sig om tre personer som handlat aktier till ett sammanlagt värde av 273 miljoner kronor.

Merparten av affärerna har genomförts av investmentbolaget Industrivärden som är största ägare i Sandvik med 12,3 procent av aktierna.

Vd Björn Rosengren ökade på sitt innehav i bolaget i slutet av maj. Han äger nu Sandvikaktier till ett värde av 16,5 miljoner kronor.

Sandvikaktien är upp knappt 20 procent hittills i år.

Andra aktier med stora insiderköp under det senaste halvåret är digitalspelbolaget Stillfront Group, fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget, industrihandelsbolaget Bergman & Beving, bilåterförsäljaren Bilia, gruvbolaget Lundin Gold och NP3 Fastigheter.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Aktie Antal köp 6 mån Köpare Netoköp MSEK

H&M

12 4 3346
Volvo 70 6 944
Sandvik 12 3 273
Stillfront Group 11 4 178
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden 10 6 106,7
Bergman & Beving 9 4 102,9
Bilia 13 5 80,3
Bufab 1 1 75,0
Lundin Gold 3 3 64,6
NP3 Fastigheter 23 7 58,5
       
Källa: Holdings      
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -