Volvo - över förväntan i Q2

Rapport Volvo överraskade positivt mot estimaten, både vad gäller omsättning och resultat. Men orderingången faller.

Lastbilskoncernen Volvos rörelseresultat uppgick till 15.105 miljoner kronor för det andra kvartalet 2019. Genomsnittet av fjorton analytikerprognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, låg på ett rörelseresultat på 13.548 miljoner kronor.

Rörelsemarginalen blev 12,5 procent för kvartalet. Snittestimatet var en marginal på 11,9 procent. Försäljningen uppgick till 120.694 miljoner kronor för perioden. Här låg snittestimatet på 113.703 miljoner kronor. Bolaget höjer sina prognoser för lastbilsmarknaderna i både Europa och Nordamerika.

Det framgår av halvårsrapporten. I Europa väntas lastbilsmarknaden nu uppgå till 320.000 fordon i år, en uppjustering med 20.000 fordon. Marknaden i Nordamerika spås uppgå till 325.000 fordon, en ökning med 15.000 fordon från tidigare bedömning.

Volvos nettoorderingång på lastbilar, exklusive samriskbolag, uppgick under det andra kvartalet 2019 till 47.821 enheter, en nedgång med 21 procent från 60.656 fordon motsvarande period 2018. Det framgår av delårsrapporten.

Snittestimatet, enligt Infront Datas sammanställning av nio analytikers prognoser inför rapporten, låg på en orderingång på 49.080 lastbilar under andra kvartalet. Den nordamerikanska orderingången minskade med 53 procent till 7.428 lastbilar. I Europa sjönk orderingången på tunga och medeltunga lastbilar med 9 procent till 20.537.

Med sydkoreanska Samsung har Volvo ingått en strategisk allians för att utveckla batterier till Volvokoncernens elektriska lastbilar. Det framgår av ett pressmeddelande.

Alliansen omfattar gemensam utveckling av batterier som är speciellt anpassade för Volvokoncernens lastbilar, framgår det vidare.

Avsikten är att Volvokoncernen kommer att använda Samsung batteripaketteknik för montering i Volvokoncernens produktion av elektrifierade lastbilar, skriver Volvo.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -