På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ericsson handlas ner på rapporten

Börs Telekombolaget Ericssons justerade rörelseresultat för det andra kvartalet 2019 nådde inte upp till förväntningarna.

Aktien handlades ned när handeln på Stockholmsbörsen inleddes på onsdagen efter att bolaget öppnat sina böcker på morgonen.

Här följer en punktvis sammanfattning av raporten:

Justerad vinst under förhandstips. Ericssons justerade rörelseresultat blev 3,9 miljarder kronor i kvartalet. Ett genomsnitt av 18 analytikers prognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, var ett motsvarande resultat på 4,1 miljarder. Justerad rörelsemarginal var 7,0 procent, mot snittestimatet om 7,7 procent. Det rapporterade rörelse-resultat, där engångsposter ingår, blev 3,7 miljarder kronor, mot förväntade 3 miljarder.

Högre försäljning än väntat. Omsättningen summerades till 54,8 miljarder kronor för perioden. Här hade analytikerna trott på 53,1 miljarder i Infront Datas sammanställning. Justerat för jämförbara enheter och valutaeffekter ökade försäljningen 7 procent. "Vi växer bra och ser en bra efterfrågan på våra produkter. Det är relaterat till 5G, där vi tycker att vi har en stark position", säger Ericssons finanschef Carl Mellander till Nyhetsbyrån Direkt.

Sänker prognos för omstruktureringskostnader. Ericsson sänker sin prognos för omstruktureringskostnaderna och räknar nu med att de uppgår till 2-4 miljarder kronor under helåret 2019. Den tidigare prognosen var 3-5 miljarder kronor för helåret 2019. Första halvåret 2019 var omstrukturerings-kostnaderna 0,3 miljarder kronor.

Upprepar bedömning Nordamerika. Ericsson upprepar bedömningen att den nuvarande försäljningsnivån i Nordamerika förblir oförändrad under 2019.

Strategiska avtal pressar marginal. Ericsson upprepar att strategiska kontrakt som tagits inom Networks för att stärka marknadspositionen, och med låga marginaler initialt, kommer att ha en negativ påverkan på Ericssons bruttomarginalutan att målen för 2020 riskeras. "Den negativa påverkan förväntas öka under andra halvåret 2019", skriver Ericsson.

Samtidigt kvarstår Ericssons formulering om att stora 5G-utbyggnader i delar av Asien väntas börja i slutet av 2019, vilket gradvis påverkar bruttomarginalen negativt på kort sikt.

Upprepar prognos RAN-marknad. Ericsson upprepar sin prognos om att marknaden för utrustning för radioaccessnät (RAN) växer med 3 procent under 2019. Liksom tidigare spår bolaget att RAN-marknaden kommer att växa med 2 procent i snitt per år under perioden 2018-2023.

Positivt kassaflöde. Ericsson lyfter fram sitt kassaflöde under det andra kvartalet som en positiv punkt i rapporten. "Det är en milstolpe för oss att generera ett positivt kassaflöde det andra kvartalet", sade Ericssons vd Börje Ekholm vid onsdagens rapportkonferens. Han påpekade att Ericsson under en längre period har haft negativa kassaflöden under det andra kvartalet.

Mer från förstasidan

Mest läst

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -