Alfa Laval rapportrasar på börsen

Q2 Verkstadskoncernen Alfa Laval redovisar ett justerat ebita-resultat om 1.870 miljoner kronor för det andra kvartalet 2019. Rapporten var en besvikelse och aktien faller på börsen.

Ett genomsnitt av nio analytikerprognoser, som Infront Data sammanställt inför rapporten, var ett justerat ebita-resultat på 1.937 miljoner kronor.

Den justerade ebita-marginalen blev 16,5 procent, jämfört med ett prognossnitt på 16,9 procent.

Försäljningen uppgick till 11.339 miljoner kronor, jämfört med ett analytikersnitt på 11.464 miljoner kronor.

Orderingången var 10.025 miljoner kronor, att jämföra med ett snitt på 11.354 miljoner kronor.

Alfa Laval förväntar sig att efterfrågan under det tredje kvartalet 2019 kommer att vara något högre jämfört med under andra kvartalet.

Det framgår av delårsrapporten.

I förra delårsrapporten spådde Alfa Laval att efterfrågan i det andra kvartalet skulle bli "något lägre" än under första kvartalet. Det var kopplat till att bolaget räknade med en efterfrågeförsvagning inom divisionen Marine.

Alfa Lavals orderingång uppgick till 10.025 miljoner kronor, en organisk minskning med 15,6 procent från motsvarande period i fjol. Analytiker hade i snitt räknat med 11.354 miljoner kronor, enligt Infront Data.

Alfa Lavals orderingång i det andra kvartalet, som var lägre än analytiker väntat sig, påverkades av en svag efterfrågan på pumpsystem och rökgastvättar.

Det skriver bolagets vd Tom Erixon i rapporten för det andra kvartalet.

"Låg kontraktering av nya tankerfartyg under det första halvåret tyngde orderingången för pumpsystem, till skillnad från den relativt höga nivån under föregående år. Samtidigt var marknaden för rökgastvättar som väntat svagare under kvartalet, i avvaktan på det nya svaveldirektiv som träder i kraft vid årsskiftet samt osäkerhet kring dess effekter på bränslepriset", skriver han vidare.

Alfa Lavals orderingång uppgick till 10.025 miljoner kronor, en organisk minskning med 15,6 procent från motsvarande period i fjol. Analytiker hade i snitt räknat med 11.354 miljoner kronor, enligt Infront Data.

"Att vår leveranskapacitet innevarande år sedan länge är utsåld bidrog även till den svaga orderutvecklingen. Vår syn på teknologin för rökgasrening och marknaden som helhet har, i ett längre perspektiv, inte ändrats. För den övriga affären var orderingången fortsatt stabil", lyder Tom Erixsons vd-ord.

Han skriver även att det underliggande affärsklimatet var fortsatt positivt i det andra kvartalet och att den globala efterfrågan väntas stanna på en hög nivå under det tredje kvartalet.

Industrikoncernen Alfa Laval bedömer att efterfrågan i det tredje kvartalet för divisionerna Energy respektive Food & Water kommer att ligga på ungefär samma nivå som i det andra kvartalet. För division Marine väntas efterfrågan förbättras något.

Det framkom på en telefonkonferens för journalister efter bolagets rapport för det andra kvartalet.

Koncernens utsikter är att efterfrågan sammantaget blir något högre i det tredje kvartalet i förhållande till det andra.

Alfa Lavals orderingång i det andra kvartalet, som var lägre än analytiker väntat sig, påverkades av en svag efterfrågan på pumpsystem och rökgastvättar, segment som insorteras under divisionen Marine. Utöver dessa två segment kan vd Tom Erixon inte se några nämnvärda överraskande svagheter i andra kundkategorier för koncernen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -