Tech: MSFT & NOW ett bra samarbete

Aktiekommentar En sak är säker, det råder ingen tech-frossa på världens börser ännu. I alla fall inte ibland mjukvarubolagen. För en knapp vecka sedan annonserade favoriterna Servicenow och Microsoft ett viktigt samarbete. Båda aktierna handlas på nya rekordnivåer inför rapportperioden.

Jätten Microsoft har sprungit om både Apple och Alphabet i kampen om ett börsvärde högre än 1 000 miljarder dollar. Aktien är på rekordhögsta och förväntningarna på andra kvartalet kan inte anses vara annat än högt uppskruvade.  

Mycket är också på gång kring bolaget, i den positiva vågskålen bland annat xCloud, streamningtjänsten som ger tillgång till 3 500 dataspel. Och nya sammarbeten för molntjänsten Azure.

I den andra amerikanska justitiedepartementets antitrust-utredning kretsande kring vad man i amerikanska medier kallar Big Tech bland annat Google, Apple, Amazon, Microsoft och Facebook, vilket kan resultera i flera böter och regulatoriska bekymmer. I förlängingen också kanske en tvingad uppdelning av dessa giganter.

En ny rekordhögstanivå på börsen gäller också för betydligt mindre saas-bolaget Servicenow, som varit ett återkommande ämne på Placera de senaste åren.

Saas-leverantören har nu i ännu större utsträckning kokat ihop det med Microsoft och deras molntjänst Azure. Detta är till fördel för Servicenow som genom samarbetet kommer kunna nå flera reglerade industrier. (Här är Microsofts inbyggda säkerhetscertifikat viktiga) Och en ännu djupare integration av Servicenows lösningar ute hos slutkunderna är möjlig.

Bland annat ska Servicenow köra de tjänster som erbjudits amerikanska och australienska regeringen via Azure, enligt Datacenter Knowledge.

Microsoft kommer också att sälja Servicenows produkter, vilket öppnar nya geografiska marknader för bolaget. Detta är ett viktigt steg i målet att nå 10 miljarder dollar i omsättning. I prognoserna som ligger väntas bolaget i år omsätta 3,45 miljarder dollar, enligt Marketscreener.

Det häftiga omsättningsmålet i kombination med den kraftiga tillväxten som skett historiskt kan vara förklaringen till varför aktiemarknaden vågar värdera bolaget till ungefär 16 gånger omsättningen.

Låga investeringsbehov (CAPEX cirka 7 procent av försäljningen) och en kassaflödesgenerering kring 30 cent per dollar i försäljning stödjer också värderingen. Precis som en skyhög bruttomarginal och en mycket låg chrun hos befintliga kunder.

Samarbetet har naturligtvis också fördelar för Microsoft som växer sin molntjänsten genom att erbjuda kapacitet till andra snabbväxande molntjänstbolag. Sedan tidigare körs både Adobes mjukvara och SAP via Azure. Konkurrenten Amazon Web Services använder samma strategi och säljer kapacitet bland annat till Splunk och Okta.

Nu väntar vi med spänning på kvartalsrapporterna från respektive Microsoft och Servicenow. Först ut är jätten med sin rapport 18 juli. Servicenow lämnar besked något senare, närmare bestämt onsdag den 24 juli.

I år har Microsoft-aktien stigit med 37 procent och Servicenow-aktien 70 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -