Två köpvärda aktier och en säljkandidat

Teknisk analys Investtechs David Östblad presenterar veckans köp och sälj enligt deras tekniska analys.

Under måndagen steg marknaden svagt med 0.48 procent.

På grafen för medellång sikt, som bygger på historik från de senaste 18 månaderna, ligger Stockholmsbörsen i en stigande trendkanal. En positiv volymbalans stärker den positiva trendbilden. Indexet har brutit upp genom motståndet vid cirka 618 punkter och vidare uppgång är därmed signalerad. På den korta grafen återfinns motstånd vid cirka 627 punkter.

Ett brott upp genom motståndet vid 627 punkter på den korta grafen skulle även stärka rekommendationen på medellång sikt till tekniskt positivt (köp), medan brott ned genom stödnivån vid 618 punkter skulle försvaga utsikterna.

Investtechs hausseindex, som förenklat är en optimism-indikator, står i 55 på kort sikt, och i 57 på lång sikt. Det indikeras därmed att det är en liten övervikt av optimister på marknaden. Stockholmsbörsens insynspersoner är fortsatt positiva. Den senaste månaden har Investtech registrerat 284 signifikanta köp, medan motsvarande siffra på säljsidan är 102. Köpandelen på månadsbasis är därmed 74 procent. På årsbasis är köpandelen 76 procent.

Indexet är tekniskt svagt positivt på medellång sikt (1-6 månader).

 

Marknaden tog fint emot livsmedelsbolaget Axfood delårsrapport som presenterades på måndagen den 15 juli. Aktiekursen ligger åter i en stigande trendkanal på medellång sikt. Investerare har över tid betalat allt högre priser för att köpa in sig i aktien. Enligt våra forskningsresultat från data baserat på över 70000 identifierade trender, så ger stigande trender isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång.

Aktien har stöd vid cirka 178 kronor och saknar motstånd. Aktien har haft en hög omsättning under dagar med uppgång och låg omsättning under dagar med nedgång vilket bidrar till en starkt positiv volymbalans. Detta stärker den tekniska trendbilden som signalerar vidare uppgång. Aktien är positiv på insiderhandel och är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

Investerarna har under de senaste par månaderna betalat allt högre priser för att köpa in sig i detaljhandelskedjan H&M. Våra algoritmer har identifierat en stigande trendkanal på grafen för medellång sikt. Aktier i stigande trendkanaler ger isolerat sett goda utsikter för ytterligare kursuppgång enligt Investtechs forskningsresultat på trender. Aktiekursen saknar i dagsläget motstånd då den nyligen har brutit upp genom motståndet vid cirka 165 kronor som nu agerar som ny stödnivå vid reaktioner tillbaka.

Aktien har en starkt positiv volymbalans och ett positivt momentum med ett RSI-värde runt 70 vilket understödjer den positiva trendbilden i aktien. H&M är maximalt positiv på insiderhandel och aktien är totalt sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader).

Den 15 juli presenterade byggvarukedjan Byggmax Group sin delårsrapport. Marknaden mottog rapporten negativt och aktiekursen ligger åter i en fallande trendkanal på vår graf för medellång sikt. En negativ trendkanal är ett resultat av att investerare genom en längre period har sålt sig ur aktien till allt lägre och lägre priser. Det indikerar att intresset och förväntningarna på bolaget är avtagande. Enligt Investtechs forskningsresultat på trender så indikeras en fortsatt negativ kursutveckling.

På grafen för medellång sikt befinner sig aktiekursen mellan en stödnivå runt 33.40 kronor och ett motstånd runt 36.00 kronor. Ett etablerat brott på en av dessa nivåer kommer att signalera om framtida riktning. En starkt negativ volymbalans försvagar utsikterna ytterligare. Aktien är totalt sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Stigande och fallande trendkanaler – centrala tekniska indikatorer

Trendbilden är en central indikator inom teknisk analys. Om en aktie visar en stigande trendkanal innebär det att köpare sedan en tid tillbaka kunnat tillgodose säljarnas krav på allt högre priser. I detta fall indikerar trenden att optimismen till bolagets ekonomiska utveckling tilltar.  Motsvarande indikerar en fallande trendkanal att pessimismen dominerar. Äger du en aktie i stigande trend bör du normalt sett behålla den och letar du efter nya aktier att köpa bör du överväga att köpa aktier som ligger i en stigande trend.

Investtechs forskning visar att aktier i stigande trendkanaler på Stockholmsbörsen tenderat följas av meravkastning mot börssnittet, medan aktier i fallande trendkanaler tenderat underprestera. Forskningen visar också att trendsignalernas signifikans beror av vilket tidsperspektiv som betraktas. Trendkanaler på kort och medellång sikt, som baseras på kursdata på 4,5 månader respektive 1,5 års sikt har gett signifikanta signaler.

Diagrammet visar att aktier i stigande trendkanaler (blått diagram) på Investtechs medellångsiktiga kursgraf tenderat att överprestera marknaden på tre månaders sikt, medan aktier i fallande trendkanaler (rött diagram) tenderar att underprestera. Skuggade områden motsvarar en standardavvikelse. Den grå räta linjen representerar genomsnittlig börsutveckling under perioden för undersökningen. Läs mer om stigande och fallande trendkanaler här.

SKRIBENT: David Östblad, analytiker Investtech

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -