Veckans viktigaste makro

Makro Hopp om nya penningpolitiska stimulanser ger riskaptiten stöd medan oron för den globala konjunkturen verkar åt andra hållet. Under en ganska tunn makrovecka lär företagsrapporterna komma att dominera.

I förra veckan präglades världens börser av ganska försiktig sommarhandel. Den svenska börsen stannade kring nollan när veckan kan summeras, efter att ha repat sig mot slutet av veckan. Den amerikanska börsen (S&P500) steg däremot med 0,8 procent, vilket betyder att börsen nådde en ny rekordnivå.

På marknaden slits placerarna mellan oro för konjunkturen och hopp om nya penningpolitiska stimulanser. I det senare fallet fick vi tämligen klara besked att den amerikanska centralbanken tydligt lutar mot en räntesänkning i slutet av juli. Lite högre inflationsutfall än väntat har dock dämpat förväntningarna på att Federal Reserve ska leverera en sänkning på hela 0,5 procentenheter.

Även på ECB tycks ledamöterna luta mot att nya stimulanser kan bli nödvändiga redan i närtid. I alla fall enligt det penningpolitiska protokoll som publicerades i förra veckan.

Att världen i stort rör sig mot en ny vända stimulanser lär vi också bli varse när Sydkorea och Sydafrika lämnar räntebesked på torsdag.

Annars lär väl veckan komma att i hög grad domineras av den strida strömmen av företagsrapporter.

På makroområdet är det mest intressanta inflationssiffror från Storbritannien och EMU-området. Den regionala sammanställning av det ekonomiska läget (Beige book) som den amerikanska centralbanken publicerar under onsdagskvällen lär också röna en hel del intresse. Inte minst lär fokus ligga på hur handelskonflikten med Kina påverkar amerikanska företag.

Från en inhemsk horisont är väl Valueguards samanställning av bostadspriserna i juni det mest intressanta under veckan som kommer. Ska vi tro tidiga indikatorer bör bostadspriserna har rört sig måttligt uppåt.

Måndag

De viktigaste siffrorna publicerades natten mot måndag. Kinesisk BNP växte med 6,2 procent under andra kvartalet vilket var i linje med förväntningarna. Däremot var junisiffrorna över både industriproduktion (6,3 procent) och detaljhandel (9,8%) bättre än analytikernas prognoser.

Tisdag

Synen på den framtida ekonomiska utvecklingen väntas ha försämrats ytterligare bland tyska investerare. ZEW-index för förväntningarna väntas ha sjunkit till -25,0. I USA räknar de flesta med att detaljhandeln ska fortsätta att öka i en ganska behaglig takt och ungefär samma bild väntas över industriproduktionen. Den senare siffran är den kanske mest osäkra, givet svagare konjunktursignaler.

Onsdag

Inflationen i EMU-området fortsätter att vara plågsamt låg och det är väl den säkraste signalen på att ECB kommer att leverera någon form av penningpolitiska stimulanser allra senast i höst. Mycket intresse lär också riktas mot den sammanställning av det ekonomiska läget i olika centralbanksdistrikt som Federal Reserve publicerar. Bilden som den förmedlar lär betyda en del för riskaptiten på finansmarknaden.

Torsdag

Ska man tro andra signaler bör Valueguards mätningar visa på n uppgång i bostadspriserna i juni. Om än i ganska måttlig takt. Sydkorea och Sydafrika lämnar räntebesked och det troliga är att bägge centralbankerna sänker räntan. I så fall ytterligare ett tecken på att världen i stort rör sig mot en ny omgång av penningpolitisk stimulans.

Fredag

Ganska tomt på makroagendan. Tyska producentpriser fortsätter troligen nedåt, vilket i förlängningen kan pressa ner inflationen i EMU-området ytterligare. Hushållshumöret i USA väntas vara fortsatt gott.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -