Så går Placeras mest köpvärda aktier

Sommaravstämning Sommarbörsen har utvecklats positivt och det har även Placeras köpvärda aktier. Under den senaste månaden har Stockholmsbörsen (OMXSPI) stigit 3 procent och breda amerikanska indexet S&P 500 4,3 procent.

Börsklimatet är fortsatt positivt trots oron globalt på finansiella marknader. Rapportperioden har precis börjat och som förväntat blandas kalasrapporter med rejäla minor. På indexnivå är kasten relativt tvära i intradagshandeln.

Under måndagen överraskar handlaren Axfood och kontraktstillverkaren Note positivt. Båda aktierna stiger kraftigt. I andra ändan av spektrumet ryms bolag som redan tidigare utvecklats negativt, främst tänker jag på bolag som Inwido och Byggmax.

Så här lär rapportsäsongen utvecklas vidare vart det lider, och som alltid är det med stor spänning vi följer utvecklingen i detalj under sommaren.

Placeras Jesper Norberg beskrev stämningen vid de sommarens fastighetsdagar i Båstad som euforiska. Och temperaturen i sektorn är fortsatt hög på aktiemarknaden.

Två fastighetsbolag ryms på Placeras lista med köpvärda aktier.

Cibus

Nytt för juli var fastighetsbolaget Cibus Nordic Real Estate, ett aktieval som kollegan Per Ericson bidragit med till listan. Aktien har utvecklats mycket väl (6 procent), och i linje med en i övrigt stark fastighetssektor under det femton första dagarna i juli.

Den 11 juli blev det klart att bolaget att bolaget listans om och per den 15 juli handlas aktien på First North Premier. Detta sker efter att bolaget noterats i mars 2018 å First North.

Analyshuset Pareto har under juli justerats in riktkurs för aktien och nu anses 140 kronor vara ett rimligt pris för aktien. Tidigare riktkurs var 130 kronor.

Också insiders är positiva. Ordförande Patrick Gylling har köpt 18 393 aktier i bolaget, vilket framgår av Finansinspektionens insynslista. Köpen gjordes den 2 juli till kursen 128 kronor per aktie. Köpet uppgår till totalt 2,4 Mkr. Gylling äger sedan tidigare cirka 283 000 aktier i bolaget, motsvarande 0,90 procent av kapitalet.

Nästa delårsrapport i bolaget kan vi förvänta oss den 30 augusti 2019.

Fast. Balder

Ännu bättre har Placeras äldre fastighetssatsning Balder varit. Aktien ar stigit 10 procent sedan publiceringen av sommarutgåvan av Placeras strategidokument.

Erik Selins fastighetsimperium växer vidare. I slutet av juni meddelades att bolaget blir delägare till hälften av en helt ny stadsdel i området kring Kungens kurva. Planerat är 3 500 bostäder, skolor och övrig service.

Planprogrammet väntas bli godkänt under andra halvan av 2019, då kan detaljplanläggningen ta vid, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

I skrivande stund handlas Balder till en premievärdering jämte substansen. Men börsvärdet är i linje med det förväntade substansvärdet hos beståndet i slutet av 2019 enligt analysfirman Kepler Cheuvreux.

Analyshuset höjer också sin rekommendation på aktien till köp med den nya riktkursen 358 kronor. Detta framgick av ett pressmeddelande publicerat den 3 juli.

Balders nästa kvartalsrapport når marknaden den 17 juli.

Mastercard

Kortbolaget Mastercard hör också till juli-listans vinnare så här långt. Aktien har stigit med snart 5,5 procent sedan månadsskiftet.

I dagarna annonserade Mastercard att köpet av Transfast är i hamn. Förvärvet kommer att stärka bolagets position inom så kallade cross-border transactions. Ett område vilket Mastercard förväntas växa under de närmaste åren.

Den förvärvade teknologin och Transfast betalningsnätverk kommer att underlätta för företag och privatpersoner som vill skicka och ta emot pengar över landsgränser på ett enklare sätt.

I tabellen nedan ser ni resultaten för aktievalen som gjorts inför julimånad här på Placera, samt utvecklingen sedan publiceringen för 20 dagar sedan. Ett nytt strategidokument publiceras i sin helhet inför september. 

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -