Bonava: Färre lägenheter i Q2

Börs Bonava, en stor bostadsutvecklare i både Sverige och Tyskland samt med viss verksamhet i länder som Finland, Danmark och Norge, redovisar en försäljningsgrad om 70 procent i den pågående produktionen om 10.121 enheter vid halvårsskiftet. Det framgår av tisdagens kvartalsrapport.

Vid slutet av mars var försäljningsgraden 66 procent i pågående produktion om 10.212 enheter. Bolaget producerar såväl hyresprojekt för investerare som ägarbostäder för konsumenter.

Under det andra kvartalet såldes 1.038 bostäder (1.263), 499 enheter produktionsstartades (1.440) medan antalet färdigställda bostäder uppgick till 869 stycken (875).

"Produktionsnivån av bostäder är på en stabil nivå och även om vi startade relativt få bostäder under andra kvartalet är fler starter planerade under andra halvåret", framhåller Joachim Hallengren i rapportens vd-ord."

För de 1.018 enheterna av svenska konsumentbostäder i pågående produktion redovisas en försäljningsgrad om 41 procent per halvårsskiftet (40% respektive 1.153 enheter den 31/3). Bolaget sålde 126 sådana svenska enheter under det andra kvartalet, efter 93 stycken i det första kvartalet och 37 stycken under det andra kvartalet 2018. I det gångna kvartalet startades ingen produktion av sådana bostäder (28).

"I Sverige har vi sett en gradvis förbättring under året och kan redovisa en tredubblad försäljning till konsumenter jämfört med föregående år. Efterfrågan från investerare är också fortsatt hög, men transaktionerna sker ojämnt under året", skriver vd:n.

Trots tecknen på en stabilisering är den svenska bostadsmarknaden "fortsatt avvaktande", enligt honom. Han anger att Bonava anpassat priserna i ett projekt i Kristineberg i Stockholm som hjälpt till att öka försäljningen.

I Tyskland var försäljningsgraden av bostäder till konsumenter 69 procent av de 2.673 enheterna i pågående produktion (62% av 2.852 enheter per den 31/3).

Vd:n påpekar att efterfrågan på bolagets bostäder i Tyskland "är hög". Antalet starter i Tyskland under 2019 "förväntas vara på en något lägre nivå då det tar tid för myndigheterna att behandla de detaljplaner och bygglovsansökningar som kommer in", för han samtidigt fram.

Bolaget anger att antalet osålda färdigställda bostäder vid halvårsskiftet var 374 enheter, mot 402 bostäder den sista mars. Ökningen från 240 stycken för ett år sedan hänförs konsumentbostäder i Sverige och övriga Norden.

Bonavas rörelseresultat blev 182 miljoner kronor i det andra kvartalet (306). Minskningen var primärt hänförlig till ett lägre resultat från konsumenter i Sverige och Nordic. Det framgår av delårsrapporten.

Intäkterna uppgick till 2.758 miljoner kronor (2.773).

Bonavas resultat kan slå, särskilt mellan kvartal, eftersom bolaget redovisar intäkter och resultat först när ett projekt färdigställts och lämnats över till kund.

I det gångna kvartalet resultatavräknades 869 bostadsenheter, mot 875 stycken under det andra kvartalet 2018.

Resultatet från markförsäljningar uppgick till 62 miljoner kronor (93).

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -