Atlas Copco spår sämre efterfrågan på kort sikt

Q2 Den övergripande efterfrågan för Atlas Copcos produkter och service fortsatte under det andra kvartalet på den senaste tidens höga nivå och orderingången ökade organiskt jämfört med året innan. Men nu spås lägre efterfrågan. Det uppger bolaget i sin kvartalsrapport. Placera har pratat med fyra förvaltare som kommenterat rapporten.

Placeras Jesper Norberg har varit i kontakt med fyra förvaltare som kommenterat rapporten. Tongångarna varierar, men de mest utmärkande kommentarerna kring rapporten har varit - svag tillväxt relativt en hög värdering, mindre valutamedvind och en marginelt sämre försäljning mot de egna estimaten. 

Efterfrågan på utrustning var blandad, men negativt påverkad av osäkerheter i världsekonomin. Jämfört med föregående år ökade ordervolymerna för kompressorer i kvartalet, särskilt för stora kompressorer. Order för vakuumutrustning minskade dock, främst på grund av minskad efterfrågan från halvledarindustrin och industrin för platta bildskärmar, uppges det.

Verksamheten för industriella monteringsverktyg och monteringslösningar såg en något lägre efterfrågan på utrustning från fordonsindustrin medan efterfrågan från allmän industri var i stort sett oförändrad.

"Ordervolymer för energiutrustning, så som generatorer och pumpar ökade starkt. Solid ordertillväxt uppnåddes även för den specialiserade uthyrningsverksamheten", skriver Atlas Copco vidare.

Totalt uppgick orderingången till 26.565 miljoner kronor i kvartalet, en organisk ökning om 2 procent och samtidigt 2 procent högre än vad analytiker i Infront Datas sammanställning väntat sig.

"Efterfrågan för våra produkter var hög och serviceverksamheten fortsatte att växa inom samtliga affärsområden", säger Atlas Copcos vd Mats Rahmström.

Sekventiellt, jämfört med det första kvartalet, minskade orderingången något, huvudsakligen på grund av säsongsvariationer, uppger bolaget.

 

Mer från förstasidan

Mest läst

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -