En vinstvarning att ta på allvar

Börs Efter gårdagens börsstängning vinstvarnade den tyska kemijätten BASF. Det är inte vilken vinstvarning som helst. BASF är leverantör till stora delar av den globala industrin och till lantbruk över hela världen.

Marknaden hade redan ställt in sig på att BASF skulle redovisa ett lite svagare resultat för det andra kvartalet, men den här vinstvarningen tog marknaden på sängen.

BASF spår att vinsten för det andra kvartalet hamnar 32 procent lägre än consensus och hela 71 procent lägre jämfört med föregående år.

Som skäl för den kraftiga vinstvarningen uppger bolaget att motvinden inom industrin och särskilt inom fordonssektorn är starkare än förmodat och att handelskonflikten mellan USA och Kina är huvudorsaken bakom.

Globalt har produktionen av bilar minskat med 6 procent under första halvåret 2019. Störst har nedgången varit på den viktiga kinesiska marknaden, där försäljningen minskat med 13 procent jämfört med samma period förra året.

Den svaga utvecklingen på den nordamerikanska lantbruksmarknaden har dels att göra med dåligt väder, men kanske framför allt med handelskonflikten mellan USA och Kina som drabbat amerikanska bönder särskilt hårt. Det får i sin tur till följd att de inte köper lika mycket växtskyddsmedel från BASF.  

För helåret 2019 spår BASF nu att vinsten före skatt kommer att bli 30 procent lägre än 2018.

BASF ser alltså handelskonflikten med USA huvudorsaken bakom vinstvarningen. Bolaget ser heller inte att konflikten kommer att få någon lösning under andra halvan av 2019. Osäkerheten kommer därför att förbli stor framöver.

På BASF löper för närvarande ett kostnadsreduceringsprogram som kommer att minska antalet anställda med 6000 personer fram till 2021.

BASF vinstvarning är allvarlig eftersom bolaget är så tätt sammankopplat både med stora delar av industrin och med lantbruket. Vinstvarningen visar att de negativa effekterna av handelskriget redan är större än förmodat.

BASF-aktien faller drygt 6 procent på Frankfurtbörsen idag. Den tyska börsen faller med cirka 1 procent och fallet drar framför allt med sig fordonsrelaterade aktier som Continental, Leoni och Daimler. Den drar också med sig andra tyska kemiaktier som Covestro och Evonik.

BASF-aktien sedan årsskiftet

BASF vinstvarning påverkar också Stockholmsbörsen negativ. Även i Stockholm är det främst fordonsrelaterade aktier som faller som Veoneer, Gränges, Autoliv, Trelleborg och SKF.

Stockholmsbörsen påverkas också negativt av Danske Banks vinstvarning som drar ner bankaktierna. Mest faller Nordeaaktien.

Vinstvarningen kanske är första varningen om att handelskriget kan komma att kräva större offer än förväntat.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -