Fed-chefens tal i fokus för börserna

Makroveckan Marknaden fick lite skrämselhicka när amerikanska sysselsättningssiffror visade sig vara starkare än väntat. Veckans huvudnummer blir därför de tal som Fed-chefen Jerome Powell kommer att leverera.

Trots en svag avslutning lyckades den svenska börsen mäkta med en uppgång på 1,1 procent under juli månads första vecka. Ännu lite bättre gick det i USA och i EMU-området.

Att veckan fick en tämligen dyster avslutning berodde i huvudsak på att de amerikanska sysselsättningssiffrorna för juni var betydligt starkare än väntat. I juni steg den amerikanska sysselsättningen med 224 000 personer, jämfört med väntade 160 000. Det fick marknaden att börja tveka kring en amerikanska räntesänkning redan i slutet av juli.

Det fick också de amerikanska marknadsräntorna att röra sig uppåt och den amerikanska 2-årsräntan steg med cirka 12 punkter till 1,87 procent. Men fortfarande är huvudspåret på räntemarknaden att den amerikanska centralbanken kommer att sänka räntan minst två gånger innan utgången av året.

Mot den här bakgrunden lär det dessutom bli mycket fokus på amerikanska räntesignaler även under veckan som kommer.

Veckans höjdpunkter är de tal, inklusive utfrågning, som Fed-chefen Jerome Powell håller inför den amerikanska kongressen på onsdag respektive torsdag. Ett utmärkt tillfälle för Powell att tydliggöra bankens framtida ränteintentioner. Fortsatt stark arbetsmarknad talar för att banken kan ta det lugnt men låg inflation, lite svagare konjunkturdata i övrigt och, inte minst, marknadens förväntningar talar för ett mjukt besked från Powell. Så onsdagens tal lär betyda en hel del för börsrörelserna framöver, inte bara i USA.

I övrigt blir det mycket fokus på inflationssiffror under veckan som kommer.

Norge, där centralbanken fortfarande lutar mot fler räntehöjningar, publicerar sina inflationssiffror på onsdag. Det kan skapa rörelse i den norska kronan.

På torsdag publicerar Sverige och USA sina inflationssiffror för juni på torsdag. Marknadens fokus ligger främst på de amerikanska och hur de kommer att tolkas beror mycket på vad Powell har sagt.

Den svenska inflation väntas åter ha halkat ner under inflationsmålet på 2,0 procent i juni. Det ligger dock redan i Riksbankens prognoser, vilket borde betyda måttliga marknadsreaktioner men osvuret är som alltid bäst.

Veckan avslutas med kinesiska handelsbalanssiffror. En viktig påminnelse om att handelskonflikten fortfarande är högst aktuell och är ett reellt hot mot både konjunktur och börs.

 

Måndag

Ganska tomt på makroagendan. Investerarförtroendet i EMU-området väntas ha stigit en bit efter den starka junibörsen.

 

Tisdag

Ännu en lite tunn makrodag och de flesta laddar nog mest för fortsättningen av veckan. Förhoppningsvis har svenska hushåll uppvisat lite konsumtionsvilja i maj, vilket vore ett viktigt stöd till konjunkturen.

 

Onsdag

Intressanta norska inflationssiffror eftersom Norges bank är en av få centralbanker som fortfarande rör sig i riktning mot en stramare penningpolitik. Kan därför bli en del rörelse i den norska kronan. Onsdagens huvudnummer är ändå förstås det tal som Fed-chefen Jerome Powell håller inför representanthusets finansutskott. Det perfekta tillfället att börja flagga för en räntesänkning på det penningpolitiska mötet i slutet av juli. Uteblir sådana besked lär börsen surna till rejält. Bank of Canada lämnar räntebesked.

 

Torsdag

Den svenska inflation väntas ha vänt ner under inflationsmålet på 2,0 procent i juni. Riksbanken har dock redan det i sina prognoser så några överdrivna marknadsreaktioner är inte att vänta, förutom om inflationsutfallet skulle överraska åt ettdera hållet. Även från USA kommer inflationssiffror och det är snarast låg inflation än svaga konjunktursignaler som kan pressa Fed till en räntesänkning i närtid.

 

Fredag

Veckan avslutas med viktiga, kinesiska handelsbalanssiffror för juni. Lite svagare export väntas och det kan betyda en del för handelsförhandlingarna med USA. Det börjar bli dags att skrida till verket och få fart på dessa.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -