Dags att ställa sig vid sidlinjen?

Börs Sedan en dryg månad råder rallystämning på världens börser. Bakom ligger förhoppningar om omfattande räntesänkningar i USA och Europa. Frågan är om marknaderna tagit ut för mycket i förskott?

Aktiemarknaderna i USA befinner sig på sina hittills högsta nivåer samtidigt som finansiell data löpande kommer in under förväntningarna. Europeiska statsobligationer handlas till rekordlåga nivåer och metallpriserna trendar nedåt. 


Dow Jones handlas på sin hittills högsta nivå.

Normalt sett brukar aktiemarknaderna globalt korrelera med amerikanska konsumenternas köpvilja, inflationsförväntningarna och råvarupriserna. Samtliga dessa parametrar pekar nu nedåt samtidigt som vi har ett aktierally på börserna.

Frågan är om det som fått och får marknaden att stiga nämligen de förväntade räntesänkningarna i USA och Europa, samt vapenvilan i handelskriget kommer att räcka?

Marknaden har redan tagit ut i förskott att den amerikanska centralbanken kommer att sänka styrräntan med en hel procentenhet från nu och fram till slutet av 2020.

Därefter förväntar sig marknadsaktörerna att räntorna återigen kommer att stiga.

Marknaden spår alltså spår att Fed kommer att lyckas med konststycket att sänka räntorna precis i tid för att undvika en recession och när tillväxten kommer tillbaka till följd av räntesänkningarna förväntas de lyckas höja precis i tid för att undvika en överhettning.

För ECB:s del förväntar sig marknaderna att en ny runda kvantitativa lättnaderna kommer att lanseras före årets slut.

Konjunkturen ska vara tillräckligt svag för att räntorna ska sänkas kraftigt under de kommande månaderna samtidigt som räntesänkningarna i sig kommer att vara tillräckliga för att få fart på konjunkturen under nästa år. Allt detta sker samtidigt som den amerikanska börsen befinner sig på all time high.

Det går naturligtvis inte att utesluta, men låter det inte för perfekt för att vara sant?


Priset på den viktigaste industrimetallen koppar trendar tydligt nedåt sedan i april.

En som valt att dra öronen åt sig är investmentbanken Morgan Stanley som nu dragit ner aktieandelen i sin modellportfölj till den lägsta på fem år.

Särskilt skeptiska är de till den amerikanska aktiemarknaden och tillväxtmarknaderna under de kommande tolv månaderna.

Aktieviktningen globalt är nu nere på -4 på en skala från +10 till -10. Billigaste aktiemarknaderna finns i Europa och i Japan, enligt banken.

I den potentiellt positiva vågskålen ligger att Kina kan komma med stimulansprogram för att motverka de negativa effekterna av handelskriget.

Det som talar emot detta är att metallpriserna inte stiger. Varje storskaligt kinesiskt stimulansprogram kommer sannolikt att innefatta en stor del infrastrukturinvesteringar som kräver industrimetaller och inte minst koppar. Men det är alltså inget som marknaden ser just nu.

Annat som kan skapa oro på marknaderna under de närmsta månaderna är en upptrappning av USA:s handelskrig mot EU, en utökning av konflikten med Iran, fler vinstvarningar till följd av den svagare konjunkturen under den kommande rapportsäsongen och en säsongsmässigt orolig period.

Ytterligare ett skäl att vara försiktig under de kommande månaderna är att arbetslösheten i OECD-länderna är på historiskt låga nivåer strax över 5 procent. Vid samtliga tidigare tillfällen sedan 1980-talet med så låg arbetslöshet har börsen toppat.


Källa: Morgan Stanley.
 

Det finns alltså gott om skäl att stå vid sidlinjen under de kommande månaderna.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -