Småbolag rätt recept för fondvinnarna

Fondkommentar Årets största fondvinnare på Stockholmsbörsen hittar vi bland de som har fokus på småbolag. Placera har listat Sverigefondsvinnarna.

Det inledande halvåret har varit innehållsrikt på världens börser. Det har i vanlig ordning handlat om geopolitisk oro, handelskrig, Brexit och inte minst centralbanker. Men det börjar vara en makroekonomisk omgivning som marknaden har anpassat sig till och lärt sig leva med.

Inför årsskiftet och fjolårets negativa avkastning på Stockholmsbörsen var det få investerare som talade sig varma för svenska bolag. Men många investerare har i spåren av ökad riskaptit hittat tillbaka till svenska aktier. Stockholmsbörsen breda index inklusive utdelningar har en k 21-procentig avkastning.

Trots årets starka uppgång på Stockholmsbörsen är värderingen nu på p/e 15, vilket är i nivå med snittet för de senaste tio åren. Alltså framstår inte börsen som väldig dyr.

Carnegie Småbolagsindex jämfört med OMXS30

Medelstora bolag och småbolag har tagit över ledartröjan i årets uppgång. Carnegie Småbolagsindex har avkastat knappt 25 procent, vilket ger en överavkastning på runt 4 procentenheter. Överavkastningen mot de absolut största bolagen noterade på Stockholmsbörsen är faktiskt ännu större, hela sex procentenheter i skillnad.

Årets skillnad i avkastning är inget unikt, utan följer det mönster vi har sett under en lång tidsperiod. Ser vi på den senaste tioårsperioden har Carnegies Småbolagsindex slagit breda Stockholmsbörsens aktieindex i nio år. Och överavkastningen har varit mellan 5-6 procentenhet per år.

Det är uppenbart att det är en bättre mylla att leta aktier bland småbolagen än bland de stora bolagen. Visst är de så att mindre bolag har lättare att växa snabbare. De är mindre genomlysta, och har färre analytiker som följer dem. Många bolag har ledning och huvudägare av kött och blod som är närmare affären och sannolikt fattar klokare och långsiktigare beslut.

Och inte minst får man genom medelstora och små bolag en större exponering mot hälsovård, fastigheter, sällanköpsvaror och teknikbolag. Du får också en industriproduktion som är mer beroende av Sverige och Norden än Kina. Helt klart ett betydligt mindre inslag av stora banker, investmentbolag och exportinriktade cykliska industribolag.

Att småbolagsindex utklassat breda Stockholmsbörsen syns inte minst när vi ser på de två olika fondkategorierna för Sverigefonder. Enligt Morningstar är årets bästa fondkategori gruppen ”Sverige, små-/medelstora bolag”. En fond i den kategorin har i genomsnitt stigit 25,1 procent i år, samtidigt som fondkategorin ”Sverigefonder”, fonder som placerar i större svenska bolag, inte orkat stiga lika mycket med sina 19,3 procent.

Placera har listat årets vinnarfonder utifrån Avanzas fondutbud av fonder inom de båda fondkategorierna, ”Sverige, små-/medelstora bolag” och ”Sverige”. Det är fondkategorier som innehåller båda aktivt förvaltade fonder och indexfonder.

På topplistan är det som väntat en klar fördel och dominans av småbolagsfonder. Och det är uteslutande aktivt förvaltade aktiefonder på listan över de 15 bästa Sverigefonderna.

Överst hittar vi Spiltan Aktiefond Småland. Fonden förvaltas av Pär Andersson sedan starten 2008 och klassificeras av Morningstar som en Sverigefond, små-/medelstora bolag.

Pär Andersson

Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på bolag i Småland. Målet är att fonden ska utgöras av cirka 60 procent aktier med anknytning till Småland som att huvudkontoret eller viktig produktion finns i regionen.

Det har varit en klart vinnande strategi i år och fonden har en koncentrerad portfölj på 32 bolag. Smålandsfonden innehåller allt från värmeväxlarbolaget Nibe med huvudkontor och produktion i Markaryd som är fondens tredje största innehav, till Lammhult Design Group med bas i just Lammhult.

Vinnaraktierna är många i fonden, endast Fagerhult har minusavkastning sedan årsskiftet. Bland årets största bidragsgivare hittar vi Nibe som har en 52-procentig uppgång. Men elproduktbolaget Garo sticket helt klart ut med en uppgång på 89 procent,  det är fondens sjunde största innehav med 4,9 procents vikt.

Vi hittar även systerfonden Spiltan Aktiefond Sverige på topplistan. Även den är listad som en småbolagsfond av Morningstar. Pär Andersson är ansvarig förvaltare även här. Det är en koncentrerad portfölj som gäller på 32 innehav. Nibe är fondens nästa största innehav på 6,7 procent och hör till årets stora bidragsgivare till fondens avkastning. Och Gara har letat sig in i fonden med en vikt på 3,6 procent, vilket gör att den även här hör till de innehav som bidragit mest till årets avkastning.

Tvåa på listan är Cliens Småbolag A som hade högst avkastning av alla Sverigefonder under 2018. Formen ser ut att hålla i sig även i år. Fonden är aktivt förvaltad och förvaltaren Carl Sundblad investerar i små- och medelstora bolag i Norden med tonvikt på Sverige. Fonden tar hänsyn till ansvarsfulla investeringar vilket har betalat sig.

Carl Sundblad

Investeringen sker i ett koncentrerat antal aktier, totalt 35 stycken. Största innehav är tillverkaren av vegetabiliska fetter AAK på 4,7 procent, aktien har en 45-procentig uppgång i ryggen sedan årsskiftet. Mjukvarubolaget Addnode är näst störst med 4,6 procent. Den aktien har stigit med 54 procent.

De största sektorerna för fonden är industribolag och teknikbolag. Industribolagen väger en tredjedel av fondens värde och teknikbolagen 26 procent. Båda sektorerna har en klar övervikt mot index.

Årets uppgång i fondens bolag är bred, även här är visar fondens alla innehav positiv avkastning. Av fondens 35 innehav har 28 avkastat mer än Stockholmsbörsen.

SEB Sverigefond Småbolag som förvaltar av Per Trygg sedan 2011 är ytterligare en fond som lyckats avkasta norr om 33 procent, vilket gör att den kniper en bronsplats. Den egna analysen är en av hörnstenarna i förvaltningsarbetet. Fonden undviker obeprövade affärsmodeller och letar marknadsledande bolag med god lönsamhet.

Största sektor är industribolag på 41 procent följt av stabila fastighetsbolag på 22 procent. Största innehav är teknikhandelskoncernen Addtech på 5 procent följt av teknikkonsulten Sweco med 4,8 procent. Och just fondens största innehav Addtech hör också till fondens högavkastare det senaste året med en avkastning på runt 80 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -