BV: Halvårssummering av våra råd

Aktiekrönika Då var det dags att summera första halvan av säsongen och vi synar hur våra råd utvecklats hittills under 2019. Sett i backspegeln så har oddsen för att tjäna pengar på Börsveckans aktieanalyser varit goda och den positiva trenden ser ut att fortsätta.

Då var det dags för säsongens sista nummer. Som bekant så har vi förlängt säsongen med 2 veckor för att kicka igång två veckor senare efter sommaren. Det rimmar helt enkelt bättre med den svenska semesterperioden och första tidningen kommer således ut måndag 19 augusti. Under tiden har vi även hunnit skärskåda Q2-rapporterna som trillar in i mitten av juli.

Inför sommaravslutningen så har jag kikat närmare på hur våra råd presterar. Vi brukar göra en djupdykning i slutet av kalenderåret (oftast i samband med sista numret innan juluppehållet) men det kan vara intressant med en ”halvårsavstämning” också så därför tog jag en titt på hur våra råd som skrevs under första halvan av 2018 (januari-juni 2018) presterat ett år senare.

Syftet är tvåfaldigt. Dels vill vi vara transparenta mot våra läsare och tydligt visa hur avkastningen på våra analyser utvecklas löpande och dels så är det en väldigt viktig utvärdering för oss själva. Vår kärnverksamhet är ju att hitta köpvärda aktier som vi serverar våra prenumeranter och som många av Er känner till så är BV:s investeringshorisont 12 månader. Man hinner då se fyra kvartalsrapporter med hårda fakta kring bolagens utveckling och samtidigt så elimineras den initiala kurspåverkan från råden som kan uppstå kring vissa småbolag de första dagarna eller veckorna. Utvärderingen blir därmed rättvis.

Jag har tagit fram en lista på samtliga analyser som vi skrev under första halvåret 2018. 

Totalt skrev vi drygt 150 aktieanalyser under första halvåret 2018, varav endast en dryg tredjedel renderade i köp. Bulken har varit avvaktande analyser, vilket förstås är tråkigare att skriva men vi har också varit lite försiktiga till börsen. Andelen köpråd har varit betydligt högre under de senaste åren (kan ses i sammanställningen för råden under 2017 och 2016).  

Så hur har det gått då hittills för råden som skrevs första halvan av 2018? Det här är analyser som skrivits under våren 2018 och som nu, ett år senare, utvärderats löpande i tidningen under 2019. Ett köpråd i februari 2018 utvärderas februari 2019. Ett avvakta-råd som skrevs i maj 2018 utvärderas alltså i maj 2019 osv. Råden från varje tidning jämförs under samma period mot index.

Vi använder alltid OMXSGI-indexet, som inkluderar alla bolag på Stockholmsbörsen inklusive alla utdelningar. OMXSGI har under vår mätperiod ökat med 6 procent i genomsnitt mätt över de 23 veckor som tidningen kommit ut hittills under 2019. Mäter man samtliga våra köpråd på samma sätt så konstaterar vi att dessa stigit med i snitt 13 procent under samma tidsperiod, dubbelt så bra som index. Avvakta-råden steg samtidigt med i snitt 4 procent, snäppet sämre än index. Säljråden, som ökat betydligt i antal jämfört med tidigare år, har gett i snitt -4 procent i avkastning.

Detta utfall är nästintill identiskt med utfallet för samtliga råd som skrevs under 2017 (och som utvärderades under 2018). Och även 2016. Det är glädjande förstås och vi hoppas kunna fortsätta denna positiva trend även framöver!

Vilka var de bästa köpråden då? På topp 10-listan hittar vi Flexqube som etta. Vi tog upp bevakningen av aktien i BV 18-21, måndagen den 21 maj 2018, när den stod i 35 kr. Efter en exceptionell uppgång på 137 procent så slopade vi köp i BV 18-38 (17 september 2018) på 83 kr. Aktien handlas kring 40 kr just nu så det var rätt att plocka bort köprådet. Tillväxtutsikterna ser bra ut för Flexqube på sikt men bolaget är konjunkturkänsligt och vi är försiktigt inställda till underleverantörer till industrin just nu och tror att det kan bli sämre innan det blir bättre.

Det sämsta köprådet då? Global Gaming i facket högriskaktie! Då analysen skrevs stod aktien i 30 kr och det rådde en viss osäkerhet ifall bolagets plattform skulle tilldelas en licens eller inte. Den risken betraktade vi som väldigt låg och i december tilldelades bolaget mycket riktigt sin licens och aktien handlades runt 39 kr. I analysen identifierade vi förstås riskerna med beroendet av en marknad, uthålligheten i bolagets konkurrensfördel i form av PaynPlay-konceptet och regleringens utmaningar. Med facit i hand kan vi dock konstatera att vi gravt underskattade de riskerna, trots bolagets till synes låga prislapp.

Att bolaget tappade licensen nyligen är inte orsaken att analysen blev fel utan haveriet började redan i Q4 då andra bolag kommit ifatt med egna PaynPlay-erbjudanden. Att Global Gaming sedan visade sig ha svårt att anpassa plattformen och följa regelverket spädde förvisso på nedgången. Lärdomen här är att bolag med flyktiga konkurrensfördelar och kort historik bör man vara varsam med. Att hålla örat mot rälsen och snabbt agera när vi såg tecken på att konkurrensen kommit ifatt är något vi borde gjort bättre.  

Nu stänger vi böckerna och hälsar Er välkomna igen den 19 augusti. Glöm inte att det går att läsa premiärnumret redan lördag 17 augusti kl 9.00 på vår hemsida. Då rivstartas den nya säsongen traditionsenligt med en ny BV-portfölj.

Tills dess passar vi på att önska Er en riktigt härlig sommar!  

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 27 den 1 juli. Läs mer om Börsveckan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -