Nytt mod på börsen, statistik i fokus

Makroveckan Efter en lite försiktig vecka på finansmarknaden lär det bli desto bättre fart efter att mötet mellan Trump och Xi Jinping är överstökat. Veckan som kommer är fullmatade med högintressanta makronyheter.

Det var en lite avvaktande vecka på finansmarknaden i väntan på det G20-möte som hölls mot slutet av förra veckan och där toppmötet mellan Trump och Xi Jinping var huvudnumret. Den svenska börsen backade med 0,6 procent under veckan som gick medan den amerikanska (S&P500) sjönk med 0,3 procent.

Även på räntemarknaden var det lugnt med relativt små förändringar. Den amerikanska tioårsräntan sjönk i fredags till 2,0 procent men har stigit något efter helgen.

Oljepriset har åter börjat röra sig uppåt efter att OPEC och Ryssland kommit överens om att förlänga tiden för produktionsbegränsningar. Brentolja handlas nu kring 66,5 dollar per fat.

Toppmötet mellan Trump och Xi Jinping slutade i en överenskommelse att trycka på pausknappen vad avser införandet av nya tullar och återuppta förhandlingarna. Det är dock fortfarande långt till ett handelsavtal så hotet om ett eskalerande handelskrig kvarstår men skjuts nu på framtiden. Det har räckt för att gjuta lite nytt mod i investerarkollektivet.

Nu riktas intresset i högre grad mot tillståndet i världsekonomin, som visat tydliga tecken på att vackla under senare tid. Veckan som kommer är dessbättre fylld med viktig konjunkturstatistik som lär ge oss vägledning.

Under måndagen publiceras inköpschefsindexen för industrin i juni. Mindre nedgångar väntas och både det kinesiska och japanska indexen, som publicerades under natten mot måndag, var marginellt svagare än väntat. Högintressant också att se om svensk industri kan fortsätta att gå mot strömmen som den gjorde i majmätningen.

På onsdag är det dags för inköpscheferna i tjänstesektorn att ge sin bild av konjunkturläget. Tjänstesektorn har hittills klarat sig bättre än industrin och förhoppningsvis håller den trenden i sig.

Samma dag kommer Riksbanken med sitt nya penningpolitiska besked. Någon ränteförändring är inte att vänta men däremot skulle banken kunna justera ner räntebanan en aning och visa att man reagerar på den senaste tidens svagare, globala tillväxtsignaler. Analytikerna är lite splittrade i frågan eftersom den svenska inflationen trots allt ligger på målet.

Veckan avlutas med de amerikanska sysselsättningssiffrorna för juni. Sysselsättningen väntas rekylera upp efter ett svagt utfall i maj. Det skulle minska oron för amerikansk konjunktur men samtidigt minska sannolikheten för att Federal Reserve sänker räntan på sitt möte i slutet av juli. Ett svagt utfall betyder det motsatta, så det blir intressant att se hur marknaden reagerar på fredagseftermiddagen efter att siffrorna släppts. 

 

Måndag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut på bred front. Det här blir viktiga signaler kring tillståndet i världsekonomin och ger möjligen en indikation på hur stor skada handelskonflikten hunnit göra. Det svenska indexet gick mot strömmen i maj med en uppgång. Intressant att se om svensk industri lyckas med det även i juni även om det nog lutar åt motsatsen. Annars mest intresse kring det amerikanska indexet som befunnit sig i en negativ trend.

 

Tisdag

Tysk detaljhandel ska förhoppningsvis fått upp lite extra fart i maj. Producentpriserna i EMU-området blir nog ännu en besvikelse för ECB.

 

Onsdag

I tjänstesektorn har farten hållits uppe på en hygglig nivå. Förhoppningsvis visat inköpschefsindexen att det här gäller även i juni. Vi riktar dock störst intresse mot Riksbankens räntebesked. Ingen ränteförändring är att vänta så det är vad banken gör med den framtida räntebanan som är det analytikerna och marknaden kommer att fokusera på. Möjligen kan en mindre nedjustering bli aktuell.

 

Torsdag

Amerikanska finansmarknaden håller stängt för Independenc Day. Svenska småhuspriser lär ha stigit något i maj. Det mesta tyder i alla fall på det.

 

Fredag

Fullt fokus på de amerikanska sysselsättningssiffrorna för juni. Istället för timlöneökningarna, som varit i sådant fokus, är det själva sysselsättningsförändringen som lär röna störst intresse. I maj var sysselsättningsökningen överraskande svag och nu väntas en rekyl uppåt i juni. Uteblir den rekylen lär marknaden på allvar börja fråga sig hur det är ställt med den amerikanska konjunkturen. Å andra sidan betyder ett svagt utfall att vi kan börja spika en amerikanska räntesänkning i slutet av juli.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -