Årets vinnarfonder världen runt

Fondkommentar Vilket halvår det har varit på den globala finansmarknaden! De flesta av världens börser har gått överraskande bra. Och många fondkategorier har en tvåsiffrig avkastning. Placera har listat årets vinnarfonder och det är en brokig skara fonder i topp.

Det är inte bara aktier som har haft ett sällan skådat rally. Listan över tillgångsslag som är vinnare är lång, vilket är en stor kontrast mot fjolåret då dollarn i princip var den enda finansiella tillgången på plus. Men det finns så klart förlorare.

Den turkiska valutan har haft det fortsatt tungt mot dollarn i år och tappat runt 8 procent. Då ska man komma ihåg att den tappade hela 30 procent under fjolåret. Naturgas har backat hela 22 procent under året. Och bioteknikaktier har i genomsnitt backat med 2 procent.

Enligt den amerikanska investmentbanken Bofa Merrill Lynch som sammanställt avkastningen för olika tillgångsklasser är Bitcoin den odiskutabla vinnaren årets första halvår med en nästan 200-procentig uppgång.

Bland världens börser sticker Moskvabörsen ut med en 33-procentig uppgång. Inte ens de senaste årens investerarfavoriter teknikaktier har lyckats hänga med i årets uppgång. Lite överraskande hittar vi europeiska aktier på listan över bästa tillgångsslag. Det visar sig att det är det bästa halvåret för europeiska aktier på 21 år.

Placera har listat de 15 bästa fonderna från Avanzas fondutbud. Avkastningen spänner från knappt 34 procent till dryga 42 procent, vilket är riktigt mycket med tanke på att mätperioden bara sträcker sig ett halvår. Men det är ju också den bästa starten på börserna på över 20 år.

Självklart har många av årets vinnarfonder anknytning till både Ryssland och teknikaktier. Och vi hittar faktiskt två Sverigefonder med fokus på småbolag. Men överst har vi en fond som investerar i kinesiska A-aktier. Totalt innehåller topplistan två sådana fonder. Fondkategorin kinesiska A-aktiefonder är smal. Det finns bara fem fonder men inte desto mindre är avkastningen hög. I år har fonderna stigit med i genomsnitt 32 procent.

Kinesiska A-aktier

Under fjolåret var kinesiska aktier mer eller mindre utbombade och billigare än någonsin. Som inte det vore nog så passade även den globala indexberäknaren MSCI i februari att öka på takten med att inkludera kinesiska A-aktier i flera av sin index. Och i år uppskattar marknaden att indexberäknaren MSCI:s beslut att skynda på inkluderingen av kinesiska A-aktier skapat runt 20 miljarder dollar i nettoinflöden från utländska investerare. Något som sannolikt hjälp till att lyfta de två vinnarfondernas avkastning under det första halvåret.

Högst avkastning har Allianz China A Shares. Fonden har en avkastning på hela 43 procent sedan årsskiftet. Det är en aktivt förvaltad fond med ett koncentrerat innehav på runt 50 innehav. De tio största innehaven väger drygt en tredjedel i fonden. Förvaltarna letar i huvudsak efter kinesiska A-aktieinvesteringar på de lokala kinesiska börserna Shenzhen och Shanghai. Med en fokus på finansbolag och industribolag.

Till fondens bästa bidrag hör två dryckestillverkare av traditionellt kinesiskt vin. Wuliangye Yibin som är noterat på Shenzhenbörsen har rusat över 135 procent.  Det Shanghai-noterade Shanxi Xinghuacun Fen Wine Factory har inte haft samma stora uppgång, men skäms inte med sin fördubbling sedan årsskiftet.

Det svenska fondbolaget East Capital har vinnarlistans andra kinesiska A-shares fond, East Capital China A-Shares A USD som har stigit 36 procent. Även här är det fokus på direktinvesteringar i inhemska kinesiska A-aktier.

Investeringsstilen bygger på ett långsiktigt perspektiv, grundläggande analys och aktivt urval av aktier för att kombinera tillväxt med värde. Totalt har fonden en koncentrerad portfölj med 33 investeringar. Årets raketaktie är Kweichow Moutai som har ett ben i kinesisk traditionell vinproduktion. Aktien har stigit närmare 70 procent. Men den kinesiska försäkringsjätten Ping An Insurance är största innehav i fonden på knappt 10 procent. Ping An har en 50 procents uppgång sedan årsskiftet och är fondens bästa bidragsgivare i år. 

Teknikfonder

Som brukligt hittar vi ett antal teknikfonder på topplistan, 29 procent är genomsnittsavkastningen för Branschfond, ny teknik. Bland de 15 fonder med årets högsta avkastning hittar vi fyra stycken sådana.

Bäst avkastning har BGF Next Generation Technology på 41 procent. Bakom fonden står världens största kapitalförvaltare Blackrock.  Fonden såg dagens ljus den 4 september i fjol. Inledningen för fonden var riktigt tung under hösten, men årets utveckling har varit bäst i fondkategorin Ny teknik.

Målet är inställt på nästa generations teknikbolag. Fonden investerar inom framtidsteman som artificiell intelligens, datorisering, automation, robotteknik, teknisk analys, e-handel, betalningssystem, kommunikationsteknik och generativ design. Genom att fonden har fokus på nästa generations bolag blir det en stor del mindre bolag i fonden. Över halva fonden är investerat i medelstora bolag och 13 procent utgörs av småbolag. Det är en stor avvikelse från kategorisnittet av liknande fonder. Totalt har fonden runt 100 investeringar. Det är tydligt när man ser på vikten hos de tio största innehaven som tillsammans bara väger 20 procent. Här har konkurrenterna oftast en vikt runt 40 procent.

Största innehavet är det San Francisco-baserade molntjänstbolaget Twilio som står för 4 procent av fondens värde. Twilio har en 52-procentig uppgång sedan årsskiftet. Men det Nasdaq-noterade Roku Inc Class A har en nästan 200-procentig uppgång i år, den aktien med klart högst avkastning i fonden.

Rysslandsfonder

En tredjedel av vinnarlistan består av Rysslandsfonder, genomsnittsavkastningen för kategorisnittet Rysslandsfonder är 33,4 procent.

Moskvabörsen har haft dubbelt så hög avkastning som genomsnittet för tillväxtmarknadsindex. Trots årets uppgång på över 30 procent är värderingen fortsatt låg och många ryska bolag erbjuder direktavkastningar på närmare 10 procent.

Riskpremien på ryska investeringar har sjunkit under året, vilket fått många utländska investerare att hitta tillbaka till en volatila Moskvabörsen. Den ryska rubeln är en av de valutor som haft den starkaste utvecklingen mot den amerikanska dollarn i år.

Det finns flera faktorer som talar för det ökade intresset hos utländska investerare. I början på året när den amerikanska sanktionslistan uppdaterades var två de två systemviktiga ryska bankerna Sberbank och VTB inte med på listan mot ryska bolag. Dessutom tog USA bort Rusal från sanktionslistan.

Det går inte blunda för att Moskvabörsen är energitung och mer än halva börsvärdet utgörs av olje- och energibolag. Årets uppgång på Moskvabörsen har eldats på av ett stigande oljepris och en lågt värderad rubel. Det gynnar Moskvabörsens bolag då energibolagen har kostnader i rubel och intäkter i dollar, en gyllene kombination som leder till höga direktavkastningar.

SEB Rysslandsfond investerar i stora ryska bolag och har 45 bolag i fonden. Fonden är aktivt förvaltad teamet som består av tre förvaltare har sin bas i Tallinn. De letar efter undervärderade kvalitetsbolag med goda tillväxtmöjligheter i kombination med en bra företagsledning.

Största sektor i fonden är energibolag på 37 procent, följt av råvarubolag på 15 procent. Fondens största innehav på 9 procent är den ryska energijätten Gazprom. Det är också årets bästa bidragsgivare till fondens avkastning med en uppgång på 60 procent.

Gazprom-aktiens stora uppgång i år beror till stor del på att bolaget hittat en ny stor gasfyndighet. Och inte minst så levererade man en överraskande stark rapport där man dubblade vinsten från fjolåret. Samtidigt som ledningen flaggade för höjd utdelning och man kommer att införa en ny och generösare utdelningspolitik.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -