Sverigefonder favorit i juni

Fonder Avanza kunder gillar Sverigefonder och företagsobligationsfonder samtidigt som man säljer årets vinnare som är teknikfonder.

Avanzas sparare gör 2,8 fondbyten per fondkund i juni. Det är på samma nivå som i fjol, visar statistik från 507 000 fondkunder hos Avanza.

”Efter hacket i maj har marknaden i juni fått tillbaka något av sitt självförtroende och världens börser har stigit på bred front, lyfta av duvaktiga signaler från centralbankerna. Även privatspararna verkar ha god tillförsikt och nettoköper fonder för sjätte månaden i rad. En viss försiktighet märks dock i att hälften av nettosparandet går till räntefonder”, säger Johanna Kull, sparekonom Avanza.

För andra månaden i rad domineras köplistan i juni av företagsobligationsfonder med kort löptid.

”Nära varannan fondkrona går i juni till försiktigare företagsobligationsfonder med kort löptid. Här följer privatspararna de stora globala investerarna. I den senaste investerarenkäten från amerikanska Bank of America uppger dessa att de har den största övervikten i obligationer sedan 2011”, säger Kull.

Fondhandel

 

Juni
2019

Maj
2019

Förändring
månad %

Juni
2018

Förändring år %

Fondkunder

507 000

501 400

1

429 100

18

Fondaffärer, st.

1 410 500

1 441 900

-2

1 197 300

18

Fondaffärer per kund och mån, st

2,8

2,9

-3

2,8

0

Fondaffärer per dag, st

47 000

48 100

-2

39 900

18

 

Bland aktiefonder är det Sverigefonderna som dominerar köptoppen.  

”Efter att under lång tid ha favoriserat fonder som placerar på andra marknader, är nu Sverigefonderna tillbaka i sparvärmen. Fondkategorin står för över hälften av månadens totala aktiefondssparande. Här märks också en tydlig prismedvetenhet hos spararna. En klar majoritet av pengarna går till billiga fonder med under 0,4 procent i avgift. I kategorin Sverige är det i princip bara småbolagsfonder som spararna är beredda att betala en högre avgift för”, säger Kull.

Månadens säljlista domineras av teknikfonder.

”Teknikbolagen har gått starkt under flera års tid och många fondsparare har stora vinster i sina teknikfonder. Vinster som man valde att plocka hem delar av, efter att det i början på månaden kom information om att amerikanska myndigheter ska granska hur teknikjättar som bland andra Facebook och Google, påverkar konkurrensen på de digitala marknaderna”, säger Kull.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -