Fondvinnarna på kursrallyt i HM

Fondkommentar Fonder Det finns flera tydliga vinnare efter dagens kursrally i klädjätten Hennes & Mauritz. Placera har listat fonder som överviktat klädbolaget mest i sina fondportföljer.

H&M har lyft med 10 procent på Stockholmsbörsen sedan börsens öppning. Klädbolagets kvartalsrapport för det andra kvartalet som presenterades före börsens öppning prickade förväntningarna.

Före kvartalsrapporten vägde H&M:s B-aktie 3,6 procent i SIX Return Index ett index som inkluderar alla noterade bolag på Stockholmsbörsen. Vikten ökar till 5,7 procent när man ser på det index som innehåller de 30 de största och mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

H&M som tidigare varit Stockholmsbörsen största bolag, är nu Stockholmsbörsen fjärde största bolag. Och har stigit med 27 procent exklusive utdelning sedan årsskiftet.

Men de senaste åren har kursutvecklingen svängt mycket, vilket gör att många aktiva förvaltare har övergivit HM-aktien de senaste åren och valt att underviktat den. Det finns flera aktiva fondförvaltare som varit kvar i aktie och hoppats på en vändning i aktien som nu har kommit. De har överviktat H&M, alltså har ett större innehav i fonden än bolagets värde på Stockholmsbörsen och i index.

Placera har listat de fonderna med största ägande i H&M från Morningstars fonddatabas. Och vi hittar två fondbolag som har en tydlig tro på klädbolaget.

Mest överviktad i H&M aktien är hos nordens största bank Nordea. De har överviktat bolaget i fem olika fonder. Tyngs väger H&M-aktien i Nordea Allemansfond Olympia, som är en ideell fond som delar ut 1,5 procent av fondförmögenheten till Sveriges Olympiska Kommitté. Det är en koncentrerad fond med runt 30 innehav. H&M-aktien är fondens största innehav tillsammans med Volvo. H&M väger 8,5 procent i fonden.

Fonden Nordea Swedish Stars som i huvudsak placerar i verkstadsbolag och handelsbolag, vilket H&M är. H&M-aktien är fondens näst största innehav efter Volvo. H&M väger drygt 7,8 procent i fonden.

Även Lannebo fonder har haft en stor tilltro på H&M-aktien under lång tid. Lannebo är en mycket aktivförvaltare som har en tydlig investeringsfilosofi att ha en koncentrerad portfölj med få bolag och ta stora bett i de bolag de verkligen tror på. Det är uppenbarligen något som betalat sig idag.

H&M hör till de absolut största innehaven i de båda Sverigefonderna som förvaltas av Martin Wallin tillsammans med Robin Nestor. Den fond som tagit störta bettet i H&M är Lannebo Sverige Plus. Där aktien utgör 6,3 procent av fondens värde. H&M är fondens näst största innehav efter läkemdelsbolaget AstraZeneca på 7 procent. Vi hittar H&M i Lannebo Sverige som största bolag på 6,3 procent även här är AstraZeneca fondens näst största innehav.

Den som investerat i en passivt förvaltad indexfond kommer också att vara vinnare efter dagens kursrally. Utfallet beror dock på vilket index fonden följer. De indexfonder som följer det smala SIX30-indexet där H&M aktien väger tyngst med sina 5,7 procent får den största uppgången.

Här hittar vi gratisfonden AvanzaZero och den börshandlade fonden XACT OMXS30 ETF. Men störst vikt hittar vi i specialindexfonden Aktiespararna Direktavkastning. En fond som följer SIX Dividend 15 index som innehåller aktier med en hög direktavkastning. H&M-aktien väger 7,5 procent och är fondens tredjestörsta innehav.

Men som vanligt finns det inte bara vinnare. De fonder som är underviktade är ju relativa förlorare.

Men de största förlorarna hittar vi bland några hedgefonder som har blankat H&M-aktien. Enligt ägartjänsten Holdings som har statistik på blankare med minst 0,5 procent av kapitalet. Totalt hittar vi tre stora hedgefonder med blankningar på totalt 2,4 procent av bolagets aktier. Så det finns sannolikt flera som blankat aktien men med mindre andel som inte är med i statistiken.

Marshall Wace har den största blankningen på motsvarande 0,9 procent av total antal aktier. Tiger Management som är en legendarisk hedgefondsförvaltare har en blankning på Stockholmsbörsen och det är H&M-aktien. De har blankat 13 miljoner aktier i H&M vilket motsvara 0,8 procent. Och Third Point med 12 miljoner aktier. Det tre största hedgefonderna har tagit ett stort bett på totalt 6,4 miljarder kronor i blankningar.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 31 maj och fondbolagens senaste månadsrapporter.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -