Köpvärda fonder i januari - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret visar de globala börserna rejäla plus och det har helt klart betalat sig att ta risk. Det visar sig när vi utvärderar Placeras lista över köpvärda fonder för januari.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför januari.

Teknikfonder hör till årets fondvinnare tillsammans med Rysslandsfonder. Teknikfonder har avkastat runt 30 procent och Rysslandsfonderna har i genomsnitt stigit med 34 procent i år. Den ryska uppgången har smittat av sig på Östeuropafonder, som lyckats avkasta runt 27 procent. Rysslandsfonder har varit motorn i Östeuropa och står oftast för runt halva fondernas börsvärde. Östeuropa och Ryssland utklassar breda tillväxtmarknadsfonder med god marginal, som har en uppgång på 17 procent

Latinamerika och Kina var de tillväxtmarknadsregioner som startade året allra starkast. Båda fondkategorierna har nu gått in i en lugnare fas, och har haft den svagaste utvecklingen på tillväxtmarknaderna de senaste månaderna. Kapitalet flödade till Kina under det första kvartalet, när den globala indexberäknaren MSCI annonserade utökade kinesiska A-aktier i olika index. Men stora delar av kapitalet försvann när handelsförhandlingarna strandade i slutet på april.

Även Asienfonder som fram till april hörde till årets vinnare har fallit tillbaka betydligt den senaste tiden. Uppgången sedan årsskiftet är i nivå med breda tillväxmarknadsfonder på 18 procent.

Världens största aktiemarknad, den amerikanska, har haft den klart högsta avkastning bland de utvecklade börserna. Det är i vanlig ordning stora teknik- och tillväxtbolag som drivit börserna och fonderna norrut. Men en svensk investerare har i vanlig ordning den starkare dollarn att tacka för en extra hög avkastning i kronor. Dollarn har stigit med knappt 6 procent sedan årsskiftet.

USD/SEK sedan årsskiftet

De europeiska börserna skäms inte för sig. De har en överraskande bra avkastning i år trots mycket negativa skriverier om europeisk tillväxt och andra strukturella problem. I genomsnitt har en Europafond stigit med 21 procent sedan årsskiftet mätt i kronor. Men då har även euron stärkts mot den svenska kronan under året, med drygt 4 procent, något som stärker fondernas avkastning. Sverigefonder har lyckats avkasta lite sämre och är upp drygt 19 procent sedan årsskiftet.

De bredaste fonderna är Globalfonder, som tack vare en starkare dollar lyckats med en riktigt bra avkastning det senaste halvåret på drygt 25 procent.

Det senaste halvårets starka börsklimat har skapat en bra grund som gör att alla fonder på Placeras tio-i-topplista landar på plus. Tre av fonderna har inte lyckats leverera en högre avkastning jämfört med sina kategoriindex.

Vi gjorde ett fondbyte inför årsskiftet. Handelsbanken Amerika Småbolag fick lämna plats för räntefonden IKC Avkastningsfond.

Högst avkastning har Europafonden Jupiter European Growth. Fonden investerar i europeiska tillväxtbolag med stark marknadsposition. Största innehav är de tyska bolagen Deutsche Boerse och Wirecard samt den danska insulinjätten Novo Nordisk. Fonden har lyckats klå kategorisnittet för europeiska tillväxtbolag med en avkastning på 20 procent.

 

Norron Active R som är vårt fondval bland Sverigefonder har inte hängt med sitt kategorisnitt under det senaste halvåret. Boven i dramat är som jag tidigare skrivit om Swedbank-aktien som efter avslöjande om omfattande penningtvätt i Baltikum backat med runt 20 procent inklusive årets utdelning sedan årsskiftet. Swedbank var under inledningen på året fondens tredje största innehav på knappt 6 procent.

Placeras tre blandfonder har utvecklats lika bra eller bättre än sina kategorisnitt. Blandfonden Sensor Sverige Select har en tydlig lutning mot tillväxtaktier i sin fondportfölj och högst risk av blandfonderna. Avkastningen är närmare 15 procent, det är mycket imponerande med tanke på att fonden även innehåller ränteplaceringar som ger en låg avkastning.

Blandfonden Carnegie Strategifond har också haft en riktigt bra avkastning det senaste halvåret på knappt 14 procent. Fokus på stabila, defensiva värdebolag vilket betalat sig under halvåret. Fonden har klått sitt jämförelseindex med bredmarginal. Swedbank Robur Access Mix, som är en indexblandfond, har precis lyckats nå kategorisnittets avkastning.

De tre lågriskfonderna med räntefokus är Atlant Stability, IKC Avkastningsfond och Spiltan Räntefond Sverige. Spiltan Räntefond Sverige har inte lyckats nå upp till kategorisnittet för liknande fonder. En anledning är att fonden hör till den som har lägst risk i sin fondkategori. IKC Avkastningsfond har lite högre risk och fonden har levererat en bra och stabil avkastning på drygt 2 procent.

 

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -