Billerud Korsnäs i miljardaffär

Börs Billerud Korsnäs säljer knapp 90 procent av Bergsvik Skog Öst för 12,2 miljarder kronor. Skuldsättningen sjunker därmed en bit under målnivån.

Billerud Korsnäs säljer 89,9 procent av Bergvik Skog Öst till AMF Pensionsförsäkringar.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Priset motsvarar ett bolagsvärde om 12,2 miljarder kronor på skuldfri basis. Värderingen innebär ett pris om cirka 38.500 kronor per hektar skogsmark.

Affären förväntas slutföras under det tredje kvartalet 2019.

Försäljningen kommer att resultera i en kassaflödeseffekt på cirka 7,9 miljarder kronor. Billerud Korsnäs kommer därefter ha en nettoskuld/ebitda på cirka 1,8. Bolagets skuldsättningsmål är på <2,5.

I samband med transaktionen har Bergvik Skog Öst och Billerud Korsnäs även ingått ett 15-årigt avtal avseende försäljning av virke.

"Med försäljningen av Bergvik Skog Öst och det överenskomna virkesavtalet från denna skogsmark skapas goda förutsättningar för en konkurrenskraftig och stabil virkesförsörjning på såväl kort som lång sikt. Vi behåller en minoritetspost och kommer ha ett långsiktigt samarbete med AMF. Samtidigt frigörs med försäljningen ett betydande kapital som möjliggör investeringar och förvärv", säger Billerud Korsnäs vd Petra Einarsson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -