Toppmöte styr börshumöret

Makroveckan Börshumöret är på topp när centralbankerna öppnar upp för stimulanser. Nu väntar ett toppmöte mellan USA och Kina som lär betyda det mesta för börshumöret framöver.

Trots en upptrappning av konflikt mellan USA och Iran, samt konjunkturdata åt det lite svagare hållet, fortsatte världens börser upp under veckan som gick. Den amerikanska börsen steg med 2,2 procent medan den svenska börsen hann med en uppgång på 1,9 procent.

Mycket av börseuforin bygger på att både ECB och Federal Reserve levererar allt mjukare penningpolitiska besked och att nya stimulanser väntas redan i närtid. Både korta och långa marknadsräntor fortsätter därmed sin resa nedåt. De svenska och tyska tioårsräntorna ligger under nollstrecket medan den amerikanska sjunkit till 2,05 procent.

Åt andra hållet går olje- och guldpris. Oljepriset (Brent) steg med drygt 5 procent under veckan som gick. Det stegrade tonläget mellan USA och Iran bidrar till prisuppgången tillsammans med amerikanska lagerdata.

Guldpriset steg med 3,4 procent och har på några veckor gått från 1 275 till 1 404 dollar per uns. Även här bidrar Iran/USA-konflikten men en och annan tar nog också höjd för att G20-mötet i slutet av veckan ska sluta i stor besvikelse.

För veckan som kommer lär domineras av förväntningarna på det toppmöte mellan presidenterna Trump och Xi Jinping som ska hållas i samband med G20-mötet i Osaka, Japan i slutet av veckan. Då är tanken att handelsförhandlingarna ska ta förnyad fart så att ett närmast fullskaligt handelskrig mellan USA och Kina kan undvikas.

Ska vi döma av rörelserna på börsen så ligger ändå förväntningarna på att någon sorts uppgörelse ska nås som i alla leder till att parterna trycker på pausknappen vad avser nya handelsåtgärder. Men det är långtifrån säkert och vilka signaler som kommer från de båda lägren under veckan lär påverka börshumöret kraftigt. På lördag får vi det slutliga beskedet kring hur mötet gått och det lär få stor påverkan på börs- och räntehumör under överskådlig tid.

I övrigt har vi att se fram mot viktiga konjunktursignaler från EMU-området. Tyskt IFO-index på måndag och konjunkturbarometern på torsdag.

Fredagens inflationssiffror från EMU-området och USA riskerar att hamna lite i skymundan av G20-mötet men de betyder mycket för penningpolitiken framöver. Inflation som fortsätter att bita sig kvar en bit under målen öppnar upp dörren ytterligare för penningpolitiska stimulanser redan i närtid.  

På hemmaplan har vi att se fram mot producentpriser, handelsbalans och detaljhandel. Inga direkta kioskvältare även om hushållen förhoppningsvis shoppat loss i maj. Analytikerna räknar dock med en viss dämpning.

Måndag

Det tyska IFO-indexet, som mäter humöret i tyskt näringsliv, publiceras. Väntat är ett index som ligger stabilt vilket skulle öppna för tolkningen att vi sett botten i den tyska konjunkturförsvagningen. Det skulle kunna bidra till lite bättre börshumör i Europa. Industrins väntas dock fortsatt gå svagt.

Tisdag

En svag kronan väntas bidra till stigande producentpriser och göra, i alla fall, Riksbanken lite lyckligare. Amerikanskt hushållshumöret väntas ha försämrats en aning men fortsatt ligga på en historiskt sett hög nivå. Shoppingviljan kan därmed visa sig vara fortsatt god.

Onsdag

Nya Zeelands centralbank lämnar räntebesked men väntas den här gången ligga still med räntan. Orderingången på varaktiga varor i USA har varit åt det svagare hållet under senare tid men nu hoppas analytikerna på att nedgången stannar av. Vi är lite nervösa för att handelskriget fortsätter att göra avtryck på siffrorna.

Torsdag

Barometerindikatorn för EMU-området publiceras. Här är återigen förhoppningen att vi ska se tecken på att konjunkturen är på väg att stabiliseras. Risken tror vi ändå ligger på nedsidan. Industrin är svag medan tjänstesektorn fortsätter att leverera starka siffror.

Fredag

Fullt fokus på det G20-möte som inleds i Osaka, Japan. Viktiga inflationssiffror för både EMU-området och USA riskerar att hamna lite i skymundan. På G20-mötet är det ett förväntat möte mellan Donald Trump och Xi Jinping som är huvudnumret. Hur det mötet utfaller lär betyda mycket för sommarens börshumör.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -