Fed-sänkning kräver att det blir sämre

Makrokommentar Den amerikanska centralbanken börjar försiktigtvis kratta i manegen för en kommande räntesänkning. Det olyckliga är att det krävs att de ekonomiska utsikterna förvärras innan det kan bli verklighet.

Den amerikanska centralbanken gick marknaden halvt till mötes i samband med onsdagens penningpolitiska besked. Av de 17 medlemmarna i den räntesättande kommittén (FOMC) är det nu åtta som ser en räntesänkning redan under 2019. Medianprognosen hos FOMC-medlemmarna är däremot oförändrad ränta under 2019 och att en första räntesänkning dröjer till 2020.

Ändå är nog de flesta som hoppats på mjuka besked från Federal Reserve relativt nöjda med onsdagens besked. Inte minst det tydliga beskedet att banken står beredda att agera för att hålla tillväxten uppe, föll nog många i smaken.

Det syns också på att de amerikanska räntorna fallit kraftigt efter beskedet och att dollarn tagit lite stryk. Den amerikanska tvåårsräntan backade från 1,86 till 1,74 procent och dollarn har gått från 9,55 till 9,44 kronor per dollar.

Sedan är förstås den stora frågan vad som skulle kunna få Federal Reserve att skrida till verket?

Det ekonomiska utgångsläget är ju trots allt fortfarande riktigt hyggligt. Tillväxten i USA tuggar på och låg på riktigt anständiga 3,1 procent under årets första kvartal. Arbetslösheten ligger på rekordlåga 3,6 procent och inflationstakten ligger inte allt för långt från målet. I normalfallet skulle det snarare vara närmare till en räntehöjning.

Det som ändå talar för en räntesänkning är att det finns små tecken på att amerikanska ekonomi är på väg att sakta in och tydliga tecken på att global tillväxt gör sammalunda. Skulle de amerikanska tillväxtförutsättningarna försämras ytterligare kan det säkert bli aktuellt med en räntesänkning redan i närtid. Inte minst för att inflationen i nuläget trots allt ligger en bit under målet.

En ytterligare faktor som skulle kunna trigga en räntesänkning är om handelskonflikten mellan USA och Kina eskalerar. Presidenterna Trump och Xi Jinping kommer att mötas i samband med G20-mötet den 28 – 29 juni och det är sannolikt sista chansen att få igång nya förhandlingar och undvika ett närmast fullskaligt handelskrig. Skulle mötet misslyckas lär vi få se mycket starka, negativa reaktioner på finansmarknaden samtidigt som oron över globala tillväxten tar ordentlig fart. Det är ingen vild gissning att Federal Reserve då skulle välja att agera.

Men i princip alla de scenarier där en tidig amerikansk räntesänkning förefaller aktuell, bygger på att de ekonomiska utsikterna ska förvärras. Mot den bakgrunden är det faktiskt lite svårt att förstå de mycket positiva marknadsreaktioner som ökade förväntningar på räntesänkningar bidragit till. Det är bara att konstatera att det förefaller vara det nya ”normala”.

Det bör också läggas till att analytikerkåren, i de flesta fall, inte väntar sig att Federal Reserve kommer att leverera de tre räntesänkningar under 2019 som numera är inprisade på räntemarknaden.         

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -