Börsen idag: Öppning uppåt väntas

Morgonrapport De amerikanska börserna handlades upp under gårdagen. I Asien har börserna rört sig i positiv riktning under morgonen. Ledande terminer indikerar en öppning uppåt för OMXS30.

I New York noterades de stora indexen upp under gårdagen. En drivande faktor var att Mario Draghi, Europeiska centralbankens ordförande, sade att mer stimulans kan komma behövas om inte utsikterna för euroområdet inte förbättras och menade att räntesänkning är en del av deras verktygslåda. Börserna fick ytterligare understöd av president Donald Trump som twittrade att han och hans kinesiska motpart Xi Jinping ska mötas på tu man hand under G20-mötet i Japan, vilket även bekräftades av Kina. Industriindexet Dow Jones och teknikfokuserade Nasdaq Composite noterades upp 1,4 procent vardera. Breda S&P 500 avancerade 1,0 procent.På oljefronten såg liknande utvecklingar när investerarna tolkade signalerna från Draghi och Trump som potentiella indikatorer för en ökad oljeefterfrågan. Detta trots att oljepriserna misslyckades att få något ordentligt fotfäste och lyfta efter attackerna på två oljetankers i den persiska viken. WTI handlades upp 2,1 dollar till ett fatpris på 54,1 dollar. Brent lyfte 1,3 dollar till ett fatpris på 62,3 dollar.

Även bland basmetalerna var gårdagens siffror gröna när samtliga noterades upp. Koppar gick i spetsen med en prisökning på 1,9 procent. De övriga ökade mellan 1 och 1,8 procent. Guldet tuffade också på och handlades upp 7,1 dollar till ett pris på 1445,5 dollar per uns.

På den amerikanska bolagsfronten stod Facebook i rampljuset under dagen när de presenterade sitt fintech-projekt benämnt Libra. Projektet ska innefatta en kryptovaluta och ett tillhörande finansiellt system för online-överföringar. Aktien sjönk 0,3 procent. På uppsidan syntas Boeing efter rapporter om beställningar på 230 plan från IAG och Korean Air, 200 utav planen är utav den olycksdrabbade modellen 737 Max. Vid stängning hade aktien avancerat 5,4 procent.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen var ned 3 punkter 2,06 procent.

I Asien har börserna sett positiva utvecklingar under morgonen när hoppet för handeln återigen ökat. Hang Seng är upp 2,5 procent, Nikkei 225 är upp 1,8 procent och Shanghai Composite är upp 1,6 procent.

På Stockholmsbörsen har MQ och Skistar rapporterat under morgonen, i övrigt är det en lugn dag. I MQ har kristen fortsatt och bolaget rapporterade ett rörelseresultat på -4 miljoner, att jämföra med 2018:s 28 miljoner. För Skistar var humöret bättre och bolaget rapporterade en nettoomsättning 9 procent högre än för samma period det föregående året. Vidare kan det noteras att Cibus (0:2062 EUR) handlas exklusive utdelning.

På den internationella arenan ser vi fram emot en dag med ett antal förannonserade händelser. Dagen inleds på hemmaplan när SCB kl. 9.30 rapporterar emitterade värdepapper samt arbetslöshet för maj och finansräkenskaper för Q1. Därefter presenterar EMU bytesbalans för april (kl. 10.00). En halvtimme senare presenterar Storbritannien KPI samt PPI för maj (kl. 10.30). Vid lunch talar riksbankens vice chef om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik (kl. 12.00). Resten av dagen är det USA-fokus när veckans oljelager rapporteras (kl. 16.30) och dagen avslutas med ett räntebesked från Fed (kl. 20.00).

placera.se i samarbete med:

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -