Ökande pessimism hos investerarna

Fonder Investerarna har den senaste månaden blivit ännu mer negativa. Det visar den senaste investerarenkäten från amerikanska Bank of America Merill Lynch.

Ett eskalerande handelskrig, en sämre global tillväxt och osäkerhet kring kommande räntesänkningar, är faktorer som påverkat investerarna. Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät som omfattar hundratals globala storinvesterare som genomfördes mellan den 7 till 13 juni.

"Investerare har inte varit så här baissade sedan den globala finanskrisen, oron föds av handelskriget och risken för en kommande lågkonjunktur.", menar Michael Hartnett, chefsinvesteringsstrateg på BOFA Merrill Lynch.

Den negativa stämningen hos investerarna är tydlig, vilket märks av deras val att hålla en stor nettokassa. Kassapositionerna har under månaden stigit till 5,6 procent, vilket är den största månadsförändringen sedan europeiska skuldkrisen 2011.

Den stora kassan gör att förvaltarna fortfarande har torrt krut att köpa mer aktier för utan för den skull bli fullt investerade. Om man vill är det en positiv signal. Historisk har det varit en köpsignal när nettokassan stigit över 4,5 procent.

Bland hedgefondsinvesterarna säger 40 procent att de är nettolånga aktier. Det är en minskning från maj men klart över marssiffran, vilket i och försäg var den lägsta nivån på två år.

Det negativa signalerna slutar inte här. De flesta indikatorerna har mer eller mindre kollapsat under månaden och halva investerarkollektivet tror nu att den globala tillväxten sjunker det närmaste året. Bara för en månad sedan trodde endast blygsamma 4 procent detta.

Även förväntningarna på räntan har sjunkit dramatiskt. Både korta och långa räntor antas sjunka det närmaste året. Så sent som i november trodde rekordmånga istället på stigande räntor under 2019.

Allokeringen mot globala aktier har också sjunkit dramatiskt under månaden. Förändringen är den snabbaste hittills. Och nu har investerarna en klar undervikt. Det är också den största negativa avvikelsen sedan mars 2009.

Samtidigt så har investerarna lagt mer kapital i obligationer. Tillgångsslaget har nu den högsta övervikten sedan september 2011. Det verkar vara fallande inflationsförväntningar i kombination med förväntningar om kommande räntesänkningar som driver på efterfrågan.

Oron kring handelskrigets har under månaden fått de globala investerarna att lämna cykliska och konjunkturkänsliga industribolag samt banker. Främst gäller det europeiska tillgångar. Istället köper man obligationer och växlar till sig kontanter. Det är ett tydligt bett på sämre tillväxt och lägre räntor längre fram.

Intresset för att övervikta Spanien har ökat under månaden. Tyskland kvarstår som den näst mest sannolika marknaden i Europa att övervikta. Intresse för svenska aktier har minskat under den senaste månaden. Minst attraktionskraft i Europa har fortfarande italienska och brittiska aktier.

Den mest populära allokeringen är mot amerikanska statsobligationer, i vad BOFA kallar ”the most crowded trade”. Andra platsen hålls av amerikanska teknikaktier. Högt på listan ryms också amerikanska dollarn.

Det största hotet mot en fortsatt börsuppgång är ett eskalerat handelskrig menar investerarna. Och så har det sett ut under i princip hela 2018.

Tvåa på oroslistan är ett eller flera policy-misstag från centralbankerna. Risken för en minskad tillväxt i Kina har sjunkit till en fjärdeplats på listan. Även amerikansk politik ses som en tydlig riskfaktor.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -