Här är årets ryska fondvinnare

Fondkommentar Tålamod är en viktig egenskap när man investerar på Moskvabörsen. Rysslandsfonder till en av årets vinnare mätt i svenska kronor. Placera har gått igenom fondvinnarna och faktorerna bakom årets fondlyft.

RTX-index i dollar

I år har det mesta pekat uppåt i Ryssland, Moskvabörsen har stigit med 19 procent mätt i ryska rubeln. Samtidigt har rubeln stärkts drygt 8 procent mot den amerikanska dollarn.

Moskvabörsen svänger mycket, det vittnar inte minst de senaste åren avkastning för Rysslandsfonder om. I år hör Rysslandsfonder till de absoluta högpresterarna med en genomsnittlig avkastning på närmare 31 procent. Lyfter man blicken och ser på avkastningen de tre senaste åren landar den på högst respektabla 86 procent. Något som får vår egen Stockholmsbörs 46-procentiga uppgång att se riktigt blek ut.

Lyfter vi blicken till tio års horisont - något som passar för en riktigt långsiktig investering - så har det endast gett 91 procent i avkastning, alltså bara 5 procentenheter mer.

Moskvabörsen drabbades dubbelt 2014; En veritabel oljepriskollaps från 114 dollar fatet sommaren 2014 som nådde ett botten pris på 27,7 dollar fatet i februari 2016, och Ukraina-krisen med sanktioner från väst. Något som framförallt fick utländska investerare i allmänhet och amerikanska investerare i synnerhet att fly Moskvabörsen.

Moskvabörsen går ofta i otakt med övriga tillväxtmarknader. Det är tydligt att en Rysslandsfond fungerar som en bra hedge eller på svenska som en säkring eller komplement till en bred tillväxtmarknadsfond. En otakt som även gäller i år då Rysslandsfonderna har dubbelt då hög avkastning som genomsnittet för breda tillväxtmarknadsfonder.

Trots Moskvabörsens uppgång sticker inte värderingen ut med ett p/e-tal på drygt 5.  Något som är historiskt lågt jämfört med övriga tillväxtmarknader. P/e-tal rabatten för ryska börsen på nästa års vinster ligger på drygt 50 procent jämfört med breda tillväxtmarknadsindex. Historiskt, före Ukraina-krisen, har rabatten legat på drygt 40 procent. Lägg till en direktavkastning på runt 6 procent.

Graf rubel/dollar

Riskpremien på ryska investeringar har sjunkit under året. Det är tydligt när man ser på den ryska rubelns utveckling under 2019, som hör till en av de valutor som haft den starkaste utvecklingen mot den amerikanska dollarn.

Det finns flera faktorer som talar för det ökade intresset hos utländska investerare. I början på året när den amerikanska sanktionslistan uppdaterades var två de två systemviktiga ryska bankerna Sberbank och VTB inte med på listan mot ryska bolag. Dessutom tog USA bort Rusal från sanktionslistan.

Efter det slog Mueller-rapporten i april fast att Donald Trumps valkampanj inte var koordinerad med hjälp av Ryssland. Något som sannolikt gör att det har det höjts fler röster i kongressen i Washington att inte inför några ytterligare betydande sanktioner mot Ryssland. Det är helt klart än bättre stämning bland det utländska investerarkollektivet. Och inte minsta har det ökade handelskriget mellan USA och Kina gjort att flera sneglar på Moskvabörsen som ett ”safe haven” från handelskriget då Ryssland för tillfället står utanför mycket av den globala handeln.

Brentolja

Moskvabörsen är beroende av olja och råvarupriser. Börsen är energitung och mer än halva börsvärdet utgörs av olje- och energibolag. Trots att oljepriset haft ett svängigt år så har oljepriset stigit runt 15 procent. Och det gynnar Moskvabörsen då energibolagen har kostnader i rubel och intäkter i dollar, vilket leder till höga direktavkastningar.

Den valutakombinationen har slagit väl ut och varit en klar drivkraft bakom årets uppgång på Moskvabörsen.

Det såg vi senast i energijätten Gazproms kvartalsrapport som överraskade marknaden med att dubbla vinsten samtidigt som ledning flaggade för att höja utdelningen betydligt, då man inför en ny utdelningspolitik. Något som på sikt kommer att leda till ännu högre direktavkastning. Gazpromaktien har stigit över 50 procent sedan årsskiftet. En aktieuppgång som även drivits upp av nytt stort gasfynd.

Listan på energibolag som haft en stark avkastning i år kan göras lång. Rysslands tredje största bolag Lukoil har beslutat om fortsatta aktieåterköp, under sommaren genomför de ett stort återköp som motsvarar 4,7 procent av kapitalet. Något som ger extra stöd till aktiekursen. Energibolaget Tatneft starka kassaflöde ger en direktavkastning på 10 procent.

Det är inte bara energi- och råvarubolag som har en hög direktavkastning. Rysslands största bank Sberbank har en direktavkastning på 10 procent för nästa år.

Maj till augusti är utdelningssäsongen i Ryssland och den hetaste månaden är juli. Då direktavkastningen på Moskvabörsen är rekordhög, leder det också till att det betalas ut stora mängder kapital.

Den holländska banken ING har uppskattat att 2 000 miljarder rubel kommer att betalas ut och runt en tredjedel kommer sannolikt att växlas till amerikanska dollar då Moskvabörsen har ett stort utländskt ägande. Något som de tror kan sätta tillfälligt stopp för rubelns uppgång mot den amerikanska dollar.

Ett högt oljepris har också hjälpt till att stärka den ryska bytesbalansen och gett staten högre intäkter samt stärkt rubeln. Samtidigt har man kontroll på inflationen och den ryska centralbanken sänkte i veckan räntan med 25 punkter till 7,5 procent. Något som marknaden har pratat om sedan maj samtidigt som den förväntar sig ytterligare räntesänkningar till 6,75 procent under det närmaste året. Räntesänkningar lär gynna konsumtionsorienterade bolag och byggbolag på Moskvabörsen.

Det var många faktorer som gjort att Moskvabörsen hör till årets vinnare på fondmarknaden. Enligt Morningstar har fondkategorin Rysslandsfonder stigit i genomsnitt 30,7 procent i år. Fondkategorin innehåller 19 fonder. Listan innehåller de fonder som haft en högre avkastning än kategorisnittet sedan årsskiftet.

Gemensamt för många av fonderna är att de har Gazpromaktien som största innehav på nära 10 procent.

Det är värt att notera att det är en indexfond som har haft högst avkastning i år. Pictet – Russia Index I USD riktar sig inte till privatkunder och har minsta insättning på 1 miljon dollar. Fonden följer MSCI Russia Index, vilket göra att den har betydligt större exponering mot de tre största ryska bolagen än vad en vanlig rysslandsfond kan eller får ha som är inriktad mot privatkunder.

De måste följa de så kallade 5/10/40 UCITS-reglerna. Siffran 10 står för att ingen enskild position får vara större än 10 procent av fondensvärde. Siffran 5 syftar på att positioner som är större än 5 procent av fondensvärde tillsammans inte får utgöra mer än 40 procent av fondens värde. Regeln är en hörnpelare för att begränsa risken i en aktiefond som marknadsförs mot privatkunder.

Totalt investerar fonden i 23 bolag och de 10 största väger hela 85 procent. Sannolikt en starkt bidragande faktor bakom fondens höga avkastning. Men samtidigt har den fondkategorins högsta risk mätt som standardavvikelse.

Danske Invest Russia K som är en aktivt förvaltad fond har Gazprom som största bidrag till årets avkastning. Aktien väger knappt 10 procent av fondens värde – precis det som den får ha enligt UCITS-reglerna. Andra aktier med hög avkastning är sökmotorbolaget Yandex somt avkastat 41 procent. Och Rysslands största bank Sberbank som har stigit 36 procent i år.

SEB Rysslandsfond har också Gazprom som ett av fondens största innehav på knappt 8 procent. Av fondens 44 innehav har 10 stycken en avkastning som är högre än 30 procent.

Det framstår direkt som en tuff match för de aktivt förvaltade fonderna som per definition inte få ha mer än 10 procent och får en undervikt mot index i ett enskilt bolag när ett bolag som Gazprom stiger så mycket på kort tid. Men det kan svänga snabbt och när Gazprom avkastar sämre än index så kommer det att bli till de aktiva fondförvaltarnas fördel.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -