Skagen Kon-Tiki tar position inom förnyelsebar energi

ANNONS Kon-Tiki är Skagen fonders tillväxtmarknadsfond som nu tar en position inom förnyelsebar energi och elektrifiering av transporter. Det handlar om gruvbolaget Ivanhoe Mines i Kongo som sitter på en av världens största kopparfyndigheter.

Ivanhoe som är börsnoterade i Kanada har höga metallhalter i sina projekt och därmed låga drift- och kapitalkostnader jämfört med konkurrerande gruvor. 
Kon-Tikis förvaltare Cathrine Gether och Fredrik Bjelland bedömer att potentialen inte återspeglas i aktiepriset. Dagens marknadsvärde på drygt 3 miljarder dollar innebär en rabatt på över 30 procent jämfört med andra kopparbolag. Det framgår av ett utskick efter Bjellands besök på plats.

De räknar även med ett stigande kopparpris på sikt, av flera skäl. Dels ökar urbaniseringen, särskilt i tillväxtmarknaderna och dels ökar fokus på luftkvalitet vilket gör att efterfrågan på koppar ökat än mer. Koppar är som bekant en viktig ingrediens i både moderna batterier och förnybara energinät.
Det bedöms idag inte finnas tillräckligt med koppar för att möta behoven i omställningen till grön energi, därför tror förvaltarna att priset kommer att stiga. Lönsamheten i koppargruvor har fallit och det politiska motståndet mot gruvutveckling har gjort att utbudet inte ökat i takt med behovet.

Läs mer om Skagen Kon-Tiki här

Förvaltarteamet skrev i den senaste månadsrapporten att tillväxtmarknadsaktier handlas nu i linje med historiska genomsnittsvärderingar, men fortfarande till en betydande rabatt relativt utvecklade marknader. 

En större portföljhändelse under april var avyttringen av Ericsson som framgångsrikt har exekverat på sin turnaround-plan. Istället har Turkish Airlines tillkommit i portföljen. Den nya flygplatsen i Instanbul anses erbjuda tillväxtmöjligheter. Den är strategiskt placerad samtidigt som bolaget har en kostnadsstruktur som påminner om lågprisaktörernas. 

Läs mer om Skagen Kon-Tiki här

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -